Obnova muzeja u Smederevskoj Palanci

Izvor: RTS, 10.Nov.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova muzeja u Smederevskoj Palanci

Početkom ove godine opština Smederevska Palanka je kroz projekat "Grad fabrike - fabrika kulture" u okviru konkursa "Gradovi u fokusu" od Ministarstva kulture i informisanja dobila 7 i po miliona dinara. Za obnovu muzeja iz tog projekta izdvojeno je gotovo 4 miliona.
Jedna od monumetalnih zgrada iz druge polovine 19. veka koja je proglašena spomenikom kulture, 1966. godine je određena za zgradu Narodnog muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opštine Smederevska Palanka. Baštini zbirke koje su vezane za samu opštinu ali i prevazilaze okvire lokala.
„Srpski modernizam ili kolokvijalno jugoslovensko slikarstvo, dakle, od Paje Jovanovića do Leona Koena, Marka Murata, Šumanovića, Lubarde, Konjovića, Cuce Sokića i svih najvažnijih i najbitnijih slikara prve polovine 20. veka koji su obeležili sprski modernizam i bez kojih izučavanje širih koneksta umetnosti na prostoru Jugoslavije u prvim decenijama 20. veka nije moguće bez izučavanja upravo dela koje se nalaze u muzeju", ističe Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci.
Iako je održavana, nije zanavljana gotovo pola veka, ali sada joj predstoji uvođenje grejanja kao i svih drugih faktora koje bi trebalo da poseduje jedan savremeni muzej. Za te radove pored novca koji su dobili od nadležnog ministarstva, opština je izdvojila dodatni milion dinara.
„Galerija na spratu muzeja u Smederevskoj Palanci koja podražumeva promenu zidova, plafona, novu savremenu rasvetu uz prateću tehničku opremu, dakle projektore, rol ap platna, zvzčnike, najavljivače požara dakle sve ono što ulazi u projekat jedn temeljne adaptacije našeg prostora", dodaje Martinović.
Radovi koji su započeti na obnovi muzeja bi trebalo da se završe pre kraja ove godine, a tada će u novom ambijentu svečano biti predstavljena zbirka koja je posvećena obeležavanju stogodišnjici velikog rata kao i jednom od najznačajnijuh stratega generalu Živku Pavloviću koji je inače Palančanin.




 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.