Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova konaka manastira Bukovo

Obnova konaka manastira Bukovo

NEGOTIN - U porti manastira Bukovo kod Negotina, okruženog stoletnom bukovom šumom po kojoj je dobio ime, vekovnu manastirsku tišinu ovih dana remete radovi na rekonstrukciji starog manastirskog konaka, izgrađenog 1839. godine. Sudeći po projektu rekonstrukcije, izrađenom u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu, manastir Bukovo će biti obnovljen i uređen kako dolikuje ovom svetom mestu iz 13. i 14. veka.

Novina za buduće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posetioce biće riznica koja je tako osmišljena da će vredni spisi, ikone i druge dragocenosti vezane za duhovnost naroda sa ovog područja doći do punog izražaja. Osim riznice, jedno krilo konaka predviđeno je za rezidenciju episkopa timočkog. Gospodin Justin imaće priliku da na tom mestu dočekuje visoke crkvene i svetovne zvaničnike.

- Rekonstrukcija konaka ima za cilj da istakne duhovni značaj manastira Bukovo. Želimo da o manastirskim slavama i u praznične dane što većem broju vernika omogućimo prijatan boravak u manastiru - poručuje nastojatelj manastira protosinđel Ilarion.

U okviru konaka, manastir će dobiti savremenu biblioteku, dve gostoprimnice i monaške kelije za bratstvo manastira Bukovo koje sada broji deset monaha. Inače, sadašnji manastirski konak biće adaptiran za prijem posetilaca.

Rekonstrukciju konaka najvećim delom finansira Ministarstvo vera, zatim opština Negotin i brojna privatna preduzeća i vernici.

S. Jurasović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.