Obnova dva fruškogorska manastira do kraja aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova dva fruškogorska manastira do kraja aprila

SREMSKA MITROVICA -

Obnova manastira Kuveždin i Sveta Petka na Fruškoj Gori trebalo bi da bude okončana do kraja aprila iduće godine, rekao je Tanjugu direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici Ljubiša Šulaja.

On je kazao da je sredstva u ukupnom iznosu oko 30 miliona dinara za realizaciju oba projekta obezbedilo Republičko ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva.

U manastiru Kuveždin kod Divoša u toku su radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na obnovi enterijera i ikonostasa, koji je delo akademskog slikara Pavla Simića.

Prema njegovim rečima, vraćen je deo fresaka odnetih iz manastira, koje će nakon restauracije biti vraćene na svoje mesto.

Čitav posao na obnovi Kuveždina treba da bude završen do kraja aprila, a samo ovaj projekat je vredan 25 miliona dinara, kazao je Šulaja.

U manastiru Sveta Petka obnavlja se oštećeni bakarni krov i to bi trebalo da se okonča već u januaru.

Ovaj manastir raspolaže freskama iz 16. veka izuzetne vrednosti, koje su u dosta lošem stanju, a realizacija ovog projekta treba da doprinese trajnoj zaštiti čitavog enterijera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.