Obnova Spomen-kompleksa Tršić

Izvor: Politika, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova Spomen-kompleksa Tršić

Za nove postavke u izložbenom prostoru biće utrošeno 40.300 dolara

Tršić – Idejni projekat revitalizacije Spomen-kompleksa Tršić, koji je predložio loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić", biće realizovan kroz Megaprogram. Budžet projekta je 40.300 dolara od čega je učešće donatora, Megaprograma 13.750 a opštine Loznica 26.550 dolara, saopštila je Ljiljana Nikolić, koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.
Po njenim rečima, Tršić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji godišnje ima oko 100.000 posetilaca, dobiće sadržaje koji će turiste umesto sadašnjih nekoliko sati u rodnom selu Vuka Karadžića zadržati duže od jednog dana i koji će uticati na dolazak investitora zainteresovanih za izgradnju hotela. Prioritet projekta je vraćanje muzejskog karaktera Spomen-kompleksu Tršić, osavremenjavanje muzejskog sadržaja čija bi funkcija bila predstavljanje značaja Vukovog dela i upoznavanje posetilaca sa svim naučnim disciplinama kojima se Vuk bavio i koje je pokrenuo. Objekti koji se nalaze u kompleksu su, osim crkve brvnare, izgubili svoju osnovnu edukativnu i muzejsku ulogu zbog koje su postavljeni i to je potrebno promeniti.

– Tršić je godinama unazad gubio svoj identitet i bilo je neophodno redefinisati njegov sadržaj i vratiti mu njegov muzejski karakter. Predviđeno je da se uradi revitalizacija tri vajata na Saborištu. U jednom će biti Muzej Vukovih sabora, u drugome postavka Vuk i nauka, gde treba da se stvori velika baza podataka sa delom ili svim što je Vuk radio, s tim što će to biti sadržajno nova koncepcija, približena potrebama muzejske publike ovog veka uz upotrebu moderne tehnike, a treći će pružati mogućnost posetiocima da nauče nešto od starih zanata – kaže Dajana Đedović, direktor Centra za kulturu "Vuk Karadžić", i dodaje da bi prvi vajat za posetioce trebalo da bude spreman do ovogodišnjeg Vukovog Sabora.

U godini kada se obeležava 220 godina Vukovog rođenja Loznica uz pomoć najznačajnijih kulturnih institucija Srbije, koje su podržale ovaj projekat, želi da upotrebom savremenih tehnologija približi posetiocima duhovnu baštinu koju je do sada bilo teško predstaviti u muzeju i da narednu godinu u kojoj se obeležava 75 godina Vukovih sabora, jedne od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, dočeka sa novim sadržajima, prikladnim ovom vremenu.

S. Trifunović

[objavljeno: 03.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.