Obnova Hilandara gotova za do pet godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova Hilandara gotova za do pet godina

HILANDAR - Svi radovi na obnovi Srpske carske lavre Hilandara na Svetoj Gori trebalo bi da budu završeni do 2013. ili 2014. godine, u zavisnosti od priliva finansijskih sredstava, izjavio je Srni arhitekta Dragomir Krivokuća, zamenik rukovodioca izgradnje u ovom manastiru teško oštećenom u požaru pre pet godina.

"Prema predviđanjima grčkih i srpskih stručnjaka iz 2004. godine, kada se desio požar, potrebno je 30 miliona evra i 10 godina rada, što znači da bi do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2013. ili 2014. godine sve trebalo da bude gotovo", rekao je Krivokuća.

On je naglasio da je potpunu obnovu Hilandara moguće dovršiti do tog roka samo pod uslovom da bude dovoljno finansijskih sredstava.

"Aktuelna ekonomska kriza trenutno ne utiče na priliv sredstava za obnovu, ali verovatno će se vremenom sve više osećati", rekao je Krivokuća.

On je podsetio da su prve dve godine od požara izvođeni radovi koji nisu vezani direktno za obnovu.

"To su bili radovi na raščišćavanju, osposobljavanje infrastrukture neophodne kako za život tako i za rad, ali i na izgradnji i obnovi pojedinih prostora neophodnih za boravak monaštva, radnika i mirjana koji dolaze u manastir. Prava obnova počela je tek 2006. godine radovima na konaku iz 1814. godine", naveo je Krivokuća.

On je pojasnio da je osnovni princip svake obnove da treba vratiti spomeniku kulture izvorni oblik, da on fizički izgleda onako kakav je bio, a da materijali od kojih se gradi budu originalni onima iz vremena gradnje.

"U ovom slučaju, to znači upotrebu drvene konstrukcije u svim oblicima, od tavanica i zidova do krovova, a pokrivanje se vrši kamenim pločama. To sve je tipično za gradnju iz tog perioda, kako iz 14. tako i 16. i 18. veka, u zavisnosti kada su zidani objekti", dodao je Krivokuća.

Pet godina od velikog požara u noći između 3. i 4. marta 2004.godine, Hilandar je veliko gradilište, a glavni radovi trenutno se izvode na takozvanom Velikom konaku.

Radovi na obnovi Hilandara, zadužbini Svetog Save i njegovog oca Svetog Simeona Mirotočivog, odvijaju se pod zakonskom regulativom države Grčke, na čijoj se teritoriji nalazi, u okvirima svetogorske autonomije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.