Oblaka vulkanskog pepela nije bilo?

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oblaka vulkanskog pepela nije bilo?

LONDON - Satelitski snimci pokazuju da je zabrana letenja u Velikoj Britaniji bila „lažna uzbuna” i da se oblak vulkanskog pepela nije nalazio iznad celog područja ove zemlje, a tamo gde je i postojao, bio je toliko proređen da nije predstavljao nikakvu opasnost, piše britanski dnevni list „Dejli mejl”.

Maksimalna gustina pepela je, prema ovim dokazima, iznosila tek pet odsto gustine koju su naučnici, vlada i proizvođači aviona i motora odredili kao kritičnu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Britanska Nacionalna služba za kontrolu avio-saobraćaja je odluku o zabrani letova zasnovala na kompjuterskim modelima Nacionalne meteorološke službe, prema kojima se oblak pepela kretao južno od islandskog vulkana Ejafjalajokul, zbog čije je erupcije od 14. aprila avio-saobraćaj u velikom delu Evrope bio poremećen nedelju dana.

Ove modele je trebalo da testira glavni avion meteorološke službe za prikupljanje podataka, ali je on uspeo da poleti tek u utorak, kada je zabrana ukinuta, jer je do tada bio u hangaru radi farbanja, piše list.

„Dejli mejl” ističe i to da je direktor britanske aviokompanije „Britiš ervejz” uporno tvrdio da je potpuna zabrana letenja preterana mera.

Dnevnik navodi da će ove satelitske podatke sada iskoristiti aviokompanije kako bi od vlada nadoknadile milionske gubitke, naglašavajući, takođe, da se, zbog protekle krize u avio saobraćaju, u inostranstvu još uvek nalazi oko 35.000 Britanaca.

Tanjug

[objavljeno: 26/04/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.