Objavljeno stanje pacijenata ranjenih u pucnjavi kod Mladenovca

Izvor: B92, 06.Maj.2023, 15:57

Objavljeno stanje pacijenata ranjenih u pucnjavi kod Mladenovca

Direktor UKC Srbije Milika Ašanin izjavio je da je situacija sa ranjenim pacijentima u masovnom ubistvu kod Mladenovca mnogo bolja nego juče.

"Oni samostalno dišu, estubirani su, potpuno su svesni i razgovarali smo sa njima. Pored njih četvoro, imamo i pacijenta kojeg smo uspeli da otpustimo kući, to je pacijent 1981. godište, koji je imao prostrelnu ranu u donjem delu leđa", rekao je Ašanin za Tanjug.

Dodao je da su dve pacijenkinje u kritičnom stanju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Jedna ima povredu stomaka sa teškim povredama jetre, duodenuma, desnog bubrega i transverzalnog kolena. Druga teška pacijentkinja ima frakturu lobanje, povredu levog oka. To dvoje su nam najteži pacijenti", rekao je Ašanin.

Što se tiče nastavnice i dece povređene u OŠ "Vladislav Ribnikar", Ašanin kaže da su jednog 13-godišnjaka učenika uspeli da otpuste kući.

"On je imao ustrelnu ranu desne potkolenice. Nastavnica je sasvim dobro i sledi joj mikrohirurška ortopedska intervencija šake i kod jedne devojčice, učenice koja je sasvim dobro, proceniće se da li je potrebna neophodna ortopedska intervencija podlaktice", naveo je Ašanin.

Kaže da je u toj grupi jedan dečak koji je u kritičnom stanju, ali da je on pod maksimalnim nadzorom.

"Uradili smo kontrolna snimanja, juče je urađena gastoskopija, pregled magnetnom rezonancom i ti su nalazi dosta zadovoljavajući", rekao je Ašanin.

Dodaje da su povrede od vatrenog oružja jedne od najtežih povreda i da su komplikacije moguće, ponekad i nepredvidive.

"Zato je potreban neposredni stalni nadzor nad pacijentima, što i uspevamo da uradimo u našoj bolnici", navodi Ašanin.

On je dodao da je pet psihijatara iz Urgentnog centra danas bilo u OŠ "Vladislav Ribnikar", na čelu sa direktorom Klinike Milanom Latasom.

"Razgovori su bili jako konstruktivni, potrebni i ta psihološka podrška je neophodna, tako da ćemo to i dalje raditi", poručio je Ašanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.