Objavljene visoke cene za Microsoft 365 Copilot asistenta za preduzeća

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Jul.2023, 02:30

Objavljene visoke cene za Microsoft 365 Copilot asistenta za preduzeća

Visoka cena za usluge veštačke inteligencije koje kompanija Microsoft tek treba da implementira u svoje programe kao što su Word, Excel, Teams i drugi iz paketa poznatijeg kao Office predviđenog za firme, zvanično su objavljene na blogu firme. Osim mesečne naknade koju preduzeća već plaćaju po korisniku za korišćenje ovih programa, za usluge AI Microsoft 365 Copilot asistenta, ona će morati da plate dodatnih 30 dolara po korisniku mesečno, što im osetno može povećati troškove. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs <<
Pre nekoliko meseci, gigant je predstavio Microsoft 365 Copilot uslugu koja treba da omogući funkcije generativne veštačke inteligencije u njegovim poznatim programima koje koriste ljudi i kompanije širom sveta. Ona je obećavala da će pomoći u poslovnom aspektu jer će automatizovati proces kreiranja dokumenata i mejlova, sumirati beleške sa poslovnih sastanaka i pomoći u analizi Excel dokumenata.
Međutim, ispostavlja se da funkcija uopšte nije jeftina, posebno uzimajući u obzir trenutne cene biznis paketa koje Microsoft nudi firmama. Copilot se može dodati u Microsoft 365 Business Standard ili Premium paket čije su cene 12,50 odnosno 22 dolara po korisniku mesečno ili na Microsoft 365 E3 ili E5 naloge za preduzeća koja koštaju 36 odnosno 57 dolara po korisniku.
Uz to, ne postoji opcija dodavanja nove usluge na osnovni, najjefitniji  poslovni Microsoft 365 Business Basic ili na bilo koji kućni paket. Sa ovakvom postavkom ponude, pitanje je koliki će se broj kompanija odlučiti na dodavanje nove usluge u svoj posao.

ThomasAFink / Shutterstock.com
Ruku na srce, treba istaći i da je velika cena verovatno povezana sa visokim troškovima servera za pokretanje generativnih AI modela. Microsoft je uložio milijarde u izgradnju svoje veštačke inteligencije kao i u partnerstvo sa startapom OpenAI koja je napravila bum u potražnji i razvoju četbotova.
Ipak, još jedna stvar koja ne ide u prilog je ta i da je Copilot asistent za Office i dalje u testiranju i nije zvanično pušten u rad, niti je objavljen tačan datum njegovog izlaska.
Uz Microsoft 365 Copilot, novine i za Bing chat Osim novine u vezi sa digitalnim asistentom za programe, Microsoft je najavio i Bing Chat Enterprise, novu verziju Bing Chat veštačke inteligencije bazirane na ChatGPT modelu dostupne u Edge pregledaču. Nova karakteristika ovog četbota je privatnost – nova verzija štitiće podatke koje razmenjujete sa njim kako od drugih preduzeća, tako i od samih kompaija Microsoft i OpenAI.

Microsoft
To navodno znači da niko osim vas ne može videti informacije koje ulaze u čet, istorija ćaskanja se ne čuva, a razmenjeni podaci se neće koristiti za obuku AI modela. Za razliku od Copilot asistenta, nova usluga će biti dostupna sadašnjim pretplatnicima Microsoft 365 Business paketa bez dodatnih troškova.
Povrh toga, kompanija na kraju planira da ponudi i Bing Chat Eneterprise kao zasebnu uslugu van biznis paketa, koja bilo ko može koristiti po ceni od pet dolara mesečno. Sigurno je da će barem ovaj dodatak pomoći mnogim kompanijama, koje su upravo zbog poverljivosti podataka zabranile svojim zaposlenima korišćenje četbotova veštačke inteligencije.
Takođe, Bing Chat Enterprise trebalo bi da bude dostupan u okviru operativnog sistema Windows 11, kao i standardni Windows Copilot lični asistent koji nije isti kao onaj za Office poslovne pakete.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.