Objavljene slike kineskih ubica satelita; Pentagon zabrinut FOTO

Izvor: B92, 01.Maj.2023, 14:35

Objavljene slike kineskih "ubica satelita"; Pentagon zabrinut FOTO

Tokom "curenja" strogo poverljivih dokumenata Pentagona otkriveno je da Kina poseduje protivsatelitsko oružje.

Na društvenim mrežama pojavili su se satelitski snimci zone "Korla East" gde se ovo oružje nalazi.

Prema američkim obaveštajnim službama i curenju iz Pentagona, Kina je ovde, u provinciji Sinđang, razvila i rasporedila svoje protivsatelitsko oružje.

Prema britanskom sajtu "Armi Technology", "Korla East" ima dve lanserske šine. One su deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineskog laserskog ASAT [anti-satelitskog oružja]. Obe se nalaze u dva hangara. Dva hangara se nalaze severno i južno. Prema britanskoj novinarskoj istrazi, hangari imaju pokretne krovove.

Postojanje pokretnih krovova otkrila je geoprostorno obaveštajna kompanija "Black sky".

Prema navodima kompanije, pokretni krovovi na oba hangara se otvaraju u vreme ručka. To je ujedni i vreme kada su strani sateliti za snimanje najaktivniji.

"Black Sky" navodi da je u jednom trenutku svoje istrage veoma veliki broj stranih satelita bio iznad zone "Korla East". To znači da su tokom solarnog podneva oba hangara bila gotovo neprekidno otvorena i prikupljala podatke. Tokom ovog perioda istrage kinesko antisatelitsko oružje moglo se koristiti za izviđanje na kopnu.

Postoje sugestije da je u ovom periodu geoprostornih istraživanja, nekoliko vojnih satelita takođe moglo biti "uhvaćeno" kineskim obaveštajnim senzorima.

Usred povećanih tenzija između Kine i Tajvana, gde Tajvan podržavaju američki saveznici u regionu: Japan, Južna Koreja i Australija, sposobnost Pekinga da utiče na zapadne satelite izaziva zabrinutost u Pentagonu.

Iako SAD nemaju precizne informacije o funkcionalnosti kineskog laserskog antisatelitskog oružja, veruje se da ono može zaslepiti strane satelite ili poremetiti njihovu komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.