Objavljena prognoza za maj: Krajem meseca – iznenađenje

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 23:22

Objavljena prognoza za maj: Krajem meseca – iznenađenje

Beograd -- Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u maju se očekuje toplo vreme, ali sa padavinama, praćenim lokalnom grmljavinom.

Na sajtu RHMZ prikazana je mesečna prognoza u kojoj se navodi da će posle 20. maja maksimalne dnevne temperature dostići 28 stepeni.

Prva nedelja maja biće promenljiva, uz čestu pojavu oblačnosti i kiše, s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Od 5. maja sledi porast temperature, pa će za vikend 7. i 8. maja najviša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dnevna iznositi 25 stepeni, dok nas stabilizacija vremena očekuje tek u poslednjoj nedelji maja.

"I tokom tih dana očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, uz pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom. Oko 9, 10. maja očekuje se prolazno zahlađenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom. Temperature će biti u padu za oko 7 stepeni, a biće predela kada će maksimalna temperatura ponegde biti oko 15 stepeni", navodi meteorolog Đorđe Đurić, prenose beogradski mediji.

Prema prognozi RHMZ, prva nedelja maja biće promenljiva, vreme će biti umereno oblačno sa povremenim kratkotrajnim pljuskovima. Minimalna dnevna biće osam stepeni u petak, dok će maksimalna dnevna iznositi 24 stepena u subotu.

U Novom Sadu u prvoj nedelji maja temperatura će dostići 25 podeok, ali će vreme biti umereno oblačno, s mogućim pljuskovima. Najtopliji dan tokom ove sedmice biće subota, dok će se tokom nedelje minimalna dnevna kretati od osam do 12 stepeni, a maksimalna od 19 do 25 stepeni.

U Nišu će vreme tokom prve nedelje maja biti umereno oblačno, dok se u sredu očekuje kiša. Minimalna dnevna temperatura kretaće se od devet do 12 stepeni, dok je predviđena maksimalna dnevna u toku sedmice od 18 do 25 stepeni.

Prema predviđanjima meteorologa, sredina maja biće toplija s prosečnom maksimalnom temperaturom do 25 stepeni, uz povremenu oblačnost i pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom.

"Prema sredini meseca očekuje se porast temperature vazduha, tako da će se one kretati od 20 do 25stepeni, ali biće promenljivo oblačno, uz čestu pojavu lokalnih pljuskova s grmljavinom. Biće idealnih uslova i za grmljavinske oluje i nepogode s gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Padavine će biti vrlo lokalnog karaktera, što znači da će ih ponegde biti u većim količinama, a nedaleko može proći i bez kapi kiše, što je i uobičajena situacija tokom prolećnih pljuskovitih padavina", objasnio je meteorolog Đurić.

Prema prognozi i najavama nestabilno vreme biće do 20. maja, a nakon toga uslediće stabilizacija.

"Oko 20. maja, odnosno krajem druge i tokom početka treće dekade maja usledila bi stabilizacija vremena, a takvo vreme bilo bi uvod da se sve više približavamo letu. Maksimalne temperature vazduha bile bi od 24 do 28 stepeni, lokalno i do 30, tako da je tokom tih dana ponegde moguće da temperature prvi put ove godine dostignu 30 stepeni. Prema kraju maja očekuju se česti pljuskovi s grmljavinom, uz pojavu grada i jačih grmljavinskih oluja, uglavnom lokalnog karaktera. Iako će biti nešto svežije, uz temperature od 22 do 26 stepeni, biće i vrlo sparno, zbog povećane vlažnosti vazduha", kaže Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.