Objavljena knjiga o fašističkoj raciji u Sremu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena knjiga o fašističkoj raciji u Sremu

NOVI SAD - Izdavačka kuća "Prometej" objavila je, povodom obeležavanja 68. godišnjice zloglasne racije mađarskih fašista u južnoj Bačkoj u januaru 1942. godine, knjigu "Akcija Viktora Tomića i Pokretni preki sud u Sremu 1942", saopštila je danas ta izdavačka kuća.

Knjigu, nastalu u saradnji sa Malim istorijskim društvom Novog Sada, priredio je dr Drago Njegovan, recenzenti su dr Jelena Popov i Olivera Drezgić, a urednik dr Žarko Dimić.

Delo je svedočanstvo o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tome da je, pored Novog Sada i južne Bačke, "racije" bilo i izvan tog područja, a naročito u Sremu sredinom te 1942. godine.

U knjizi je predstavljen elaborat Pokrajinske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini, koji je izradila Anketna komisija za Srem, a odnosi se na zločine nemačkih nacista i hrvatskih ustaša te godine u Sremu.

U tom genocidu stradalo je oko 6.000 nevinih civila, skoro isključivo srpske nacionalnosti, a među njima i slikar Sava Šumanović.

Prvi put je objavljen kompletan spisak ratnih zločinaca, donosi se nepotpun spisak žrtava, a predočeni su i ustaški leci i plakati koji su najavljivali te zločine, kao i kazneni listovi koji govore o farsičnosti takozvanih suđenja Pokretnog prekog suda NDH.

Objavljene su i mnogobrojne fotografije koje svedoče o stravičnim zločinima i stratištima nevinih žrtava fašizma, nacizma i ustaštva u Vukovaru, Rumi, Sremskoj Mitrovici i drugim sremskim mestima.

Objavljivanje knjige, koja će sutra u podne biti predstavljena u Galeriji "Prometej", pomogle su sremske opštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.