Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen Pravilnik o putnim ispravama

BEOGRAD - Pravilnikom o putnim ispravama objavljenim u najnovijem Službenom glasniku Srbije, preciziran je postupak izdavanja novih pasoša i obaveza davanja biometrijskih podataka fotografije, otiska prsta i potpisa.

Fotografija se uzima digitalnom kamerom, otisak oba kažiprsta skenerom, a potpis pomoću table za digitalizaciju potpisa.

Putna isprava se izdaje na lični zahtev, a kod prvog izdavanja pasoša neophodno je priložiti dokaz o državljstvu. Prethodni pasoš >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se poništava prilikom izdavanja novog. Uz zahtev za izdavanje pasoša koji se podnosi mesnoj jedinici Ministartva unutrašnjih poslova (MUP), na uvid se stavlja lična karta ili druga isprava kojom se utvrđuje identitet podnosioca, zatim fotografija, stari pasoš i potvrda o plaćanju naknade.

Pasoš se podiže lično, a Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) vodi evidenciju o izdatim pasošima i, kako se navodi, pasiviziraće svaku putnu ispravu čim utvrdi da je imaocu prestalo državljanstvo.

Registar i kartoteka koje pravi MUP o izdatim pasošima, su trajne.

Izgled pasoša utvrđen je Zakon o putnim ispravama koji je Skupština Srbije usvojila 24. septembra 2007. godine.

Zakonom je utvrđeno da do kraja 2008. godine budu zamenjeni svi stari pasoši i da će važiti deset godina.

Obrazac pasoša sadrži prostor za automatsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi, kao i zaštitne elemente. Ime i prezime pripadnika nacionalnih manjina upisuje se u izvornom obliku u kojem su upisani u izvod iz matične knjige rođenih.

Zakonom je precizirano da su putne isprave pasoš, diplomatski pasoš, sluzbeni pasoš, putni list i putne isprave koje se izdaju na osnovu međunarodnog ugovora, kao što su brodaraska i pomorska knjižica.

Diplomatski i službeni pasoš mogu se izdati bračnom drugu ili detetu osobe koja obavlja državni posao u inostranstvu.

Pasoš izdaje policijska uprava ili policijska stanica MUP-a na čijem području je prebivalište, odnosno boravište lica koje podnosi zahtev za izdavanje tog dokumeta.

Diplomatski i službeni pasoš izdaje Ministarstvo inostranih poslova, a putni list diplomatsko ili konzularno predstavništvo na čijem se području zatekao državljanin Srbije koji je u inostranstvu bez putne isprave.

Izdavanje pasoša sa biometrijskim podacima je jedan od uslova Evropske unije za ukidanje viza.

Prema poslednjim najavama iz Vlade Srbije, izdavanje novih pasoša prvobitno planirano za mart trebalo bi da počne tokom juna.

Pravilnik koji je publikovan u Službenom glasniku 23. maja, devet dana ranije potpisao je ministar unutrašnjih poslova Drgan Jočić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Objavljen Pravilnik o putnim ispravama

Izvor: Poslovna žena, 27.Maj.2008, 00:37

Pravilnikom o putnim ispravama objavljenim u najnovijem Službenom glasniku Srbije, preciziran je postupak izdavanja novih pasoša i obaveza davanja biometrijskih podataka fotografije, otiska prsta i potpisa.Fotografija se uzima digitalnom kamerom, otisak oba kažiprsta skenerom, a potpis pomoću table...

Nastavak na Poslovna žena...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.