Objavljen Nacrt Statuta Vojvodine

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen Nacrt Statuta Vojvodine

Nacrt Statuta Vojvodine, koji je izradila Radna grupa Skupštine Vojvodine, objavljen je na sajtu pokrajinske skupštine. Prema Nacrtu, Autonomna Pokrajina Vojvodina više neće imati vladu i glavni grad nego izvršno veće i administrativni centar, ili sedište pokrajinskih organa.

Radna grupa je tekst, koji se može pročitati na sajtu www.skupstinavojvodine.gov.rs, juče predstavila članovima Kolegijuma Skupštine APV i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Pokrajine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Pokrajinska Skupština, prema Nacrtu, više ne utvrđuje "osnove politike na nivou AP Vojvodine" i nije "najviši organ i nosilac normativne vlasti", prenosi agencija Beta.

Takođe, Nacrt ne predviđa postojanje Saveta nacionalnih zajednica, a umesto njega će Skupština Vojvodine obrazovati radno telo za nacionalnu ravnopravnost.

Vojvodina može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona, a predstavljanje i promovisanje te pokrajine predviđeno je samo u posebnim jedinicama u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, koje bi bile formirane na zahtev Pokrajine.

Radna grupa za izradu Nacrta Statuta izbacila je stav prema kom se teritorija Pokrajine ne može menjati bez saglasnosti građana na referendumu, a kao nosioci prava na pokrajinsku autonomiju označeni su stanovnici Vojvodine, a ne njeni građani.

Predsednik Radne grupe Slobodan Orlović i članovi Vladimir Galić (SNS) i Miroslav Milosavljević (SRS) predložili su da se, umesto nacionalne ravnopravnosti, u Članu 6. proklamuje ravnopravnost građana bez obzira na rasu, veru, pol, politička ili druga uverenja.

Osim srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenoj upotrebi u Pokrajini biće mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik, a član Radne grupe Tamaš Korhec (SVM) predložio je da se reguliše i upotreba latiničnog pisma srpskog jezika.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor najavio je da će sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj će se razmatrati Nacrt statuta Vojvodine, biti održana krajem aprila ili početkom maja.

Pastor je rekao da bi se na taj način ostavilo dovoljno vremena Skupštini Srbije da potvrdi vojvođanski statut do 6. juna, što je rok koji je dao Ustavni sud Srbije kada je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine.

Dogovoreno je da u periodu od 8. do 18. aprila budu dodatno usaglašavani stavovi i obavljene konsultacije s poslaničkim grupama, kako bi se posle 18. aprila održala i sednica Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja, na kojoj će biti utvrđen i konačan tekst Nacrta statuta Vojvodine.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i naložio pokrajinskom parlamentu da za šest meseci usaglasi sporne odredbe sa Ustavom Srbije. Inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine podnela je Demokratska stranka Srbije.

Radna grupa za izradu radnog teksta Statuta Vojvodine konstituisana je 22. januara, na osnovu predloga poslaničkih grupa u pokrajinskom parlamentu.

Prema proceduri, Statut Vojvodine usvaja Skupština Vojvodine, a da bi stupio na snagu mora da ga potvrdi i Skupština Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.