Objašnjenje za roditelje: Ovo je procedura VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 14:06

Objašnjenje za roditelje: Ovo je procedura VIDEO

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović bila je gost u emisiji "Jutro" na Prva TV gde je govorila o novinama u školstvu.

Detaljno je objasnila šta će se dešavati sa nastavnikom, ukoliko više od 50 odsto roditelja jednog odeljenja izrazi sumnju da on ne poštuje zakon prilikom ocenjivanja ili u bilo kom segmentu svog rada. Ovo je inače jedna od novina Pravilnika o ocenjivanju u osnovnim školama koji je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretprošle nedelje.

Kako je danas izjavila ministarka Slavica Đukić Dejanović, ovaj segment novog zakona predstavlja pokušaj da se harmonizuje i standardizuje, za sve škole na sličan način, protokol ako se posumnja da nastavnik u svoj celokupni rad ne vrši na odgovarajući način.

Kako je navela, dalje stručno veće analizira primedbu roditelja.

"Oni mogu i da odbace taj predlog. Svakako o svojoj odluci obaveštavaju direktora, koji sa sekretarom i saradnicima donosi definitivnu odluku o tome da li je primedba osnovana ili će je odbaciti", rekla je.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da je ovakva mogućnost postojala i ranije i da se veoma retko događa da je roditelji iskoriste.

Osvrćući se na primedbe javnosti da može doći i do zloupotrebe ovog člana zakona, ministarka je istakla da će Ministarstvo prosvete i te kako reagovati ako uoči da postoje indikacije da neko namerno pokušava da degradira nekog nastavnika.

"Škola ocenjuje da li je osnovana primedba većine roditelja, a dok oni ne donesu svoj sud, nastavnik nastavlja sa normalnim radom", istakla je i dodala:

"Nije predviđena nikakva sankcija, predviđena je podrška. Za slučaj da su roditelji nezadovoljni, jer je škola odlučila da nema elementa za pokretanje bilo kakvih procedura, u tom slučaju roditelji imaju pravo da se obrate školskoj upravi i onda školska uprava postupa vrlo slično".

Ministarka Đukić Dejanović navela je da ove sve zakonske izmene imaju za cilj da se vrati međusobno poverenje nastavnika i roditelja. Dodala je da oni koji kritikuju pravilnik nisu dovoljno razumeli njegov duh i tendenciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.