Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2016, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilježeno stradanje na Korićanskim stijenama: U ponor bačene ruže u spomen na ubijene

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Na Korićanskim stijenama bačeno je danas 200 ruža u znak sjećanja na dvjestotinak Bošnjaka i Hrvata koji su 21. avgusta 1992. strijeljani na tom mjestu i bačeni u ponor u podnožju planine Vlašić u blizini Kneževa/Skender Vakufa.

Pomen na žrtve organizovao je Savez logoraša u BiH, a prigodnim govorima oblježeno je stradanje građana nesrpske nacionalnosti koji su na Korićane dovezeni iz prijedorskih zatvora i sabirnih centara.

Jasmin >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, podsjetio je da je zločin uspjelo da preživi12 žrtava, čija su svjedočanstva doprinijela da se istina sačuva, a da se zločinci privedu pravdi.

Jedan od logoraša koji su preživjeli zločin je Sabahudin Garibović, predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banjaluka, koji je jedan od 22 žrtve koje pripadnici prijedorske policije nisu izveli na Korićane, već su ih odvezli autobusom do Travnika na razmjenu.

"Ovdje su ih pobili jer su mislili da nikad neće biti pronađeni. Ima još mnogo tijela koja nisu pronađena", rekao je on.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, još se traga za osamdesetak žrtava zločina, a 11 počinilaca zločina osuđeno je na oko 200 godina zatvora.

Kako prenosi Anadolija, Muharemu Elezoviću na Korićanskim stijenama ubijena su dvojica sinova, brat i bratov sin, stričevići i tečići. Kroz suze je ispričao kako je od dvojice sinova pronađena samo jedna vilica te da nije utvrđeno kojem sinu pripada.

"Dođemo ovdje, ja i žena sami. Dolazim od prvog dana ovdje, nije mi fino... Odvedeni su mi sinovi iz kuće u logor Keraterm, iz Keraterma u Trnopolje. Imali su 24 i 22 godine. Devetoro iz moje porodice je ovdje ubijeno, a niko nije sahranjen. Nisu nađene dvije kosti ni od jednog od njih", kaže on.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, je rekao da je važno da se zna istina o ovom što se desilo na Korićanskim stijenama te da je to, po njegovom mišljenju, organizovani i sistematski zločin.

"Želim da pozovem sve one koji su snimali prebacivanje posmrtnih ostataka s ovog lokaliteta da kažu gdje se oni nalaze, oni danas ne mogu izaći na glasanje, ne mogu promijeniti brojno stanje stanovnika BiH, ali njihove porodice mogu imati unutrašnji mir da sahrane svoje najmilije", rekao je Mešković.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.