Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilježeno 75 godina od partizanskog proboja na Petrovoj gori

KARLOVAC/ - Na Petrovoj gori na Kordunu danas je obilježeno 75 godina od partizanskog proboja na Biljegu kada je iz ustaško-domobranskog obruča spašeno više hiljada srpskih civila, većinom žena i djece.

Obilježavanje 75 godina od proboja organizovali su Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da ovdašnji narod nije učestvovao u proboju ustaškog obruča 1942. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << godine zato što ga je ometala neka druga država već zato što je NDH imala zločinačku praksu, što potvrđuje činjenica da su ovom proboju prethodila ustaška ubistva u Gudovcu i Veljunu, kao i osnivanje logora smrti.

"Taj narod nije stradao u drugoj državi, kao što je to bilo slučaj s onima koji su stradali 1945. godine bježeći od vlastite savjesti i vlastitog zločina, te od onih koji su oslobađali zemlju od zločinaca", rekao je Pupovac.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin podsjetio da hrvatski državni vrh nije došao ni na komemoraciju Srpskog narodnog vijeća i antifašista u Jasenovcu, kao ni na nedavno obilježavanje Dana pobjede u Zagrebu.

"Aktuelna vlast ne reaguje i ne preduzima mjere da bi se zaustavilo ustaško divljanje i postavljanje spomen-ploča HOS-a s njihovim simbolom koji sadrži ustaški pozdrav. To je za nas neprihvatljivo, a i u suprotnosti je s hrvatskim Ustavom. Duboko sam uvjeren da će istina ipak na kraju pobijediti", rekao je Habulin.

Potpredsjednik Nove ljevice Rada Borić rekla je da je Petrova gora mjesto na kojem svakodnevno svjedoče politici zaborava istorijske istine, saopšteno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Ona je nazvala sramotnim odnos države prema obližnjoj, zapuštenoj partizanskoj bolnici i apelovala da se podstakne inicijativa za njeno obnavljanje.

Kod spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas se okupilo oko hiljadu ljudi iz različitih krajeva Hrvatske i BiH, među kojima je bio i učesnik NOB-a Sulejman Muhamedagić koji je istakao da se poslije poraza na Biljegu ustaše nikada više nisu usudile obračunati s kordunaškim partizanima na Petrovoj gori.

Mehmedagić je rekao i da se poslije svega preživljenog ne smije činiti ono što se danas radi u Blajburgu.

Nakon neuspjeha u martovskoj ofanzivi 1942. godine, ustaško-domobransko vođstvo NDH priprema novu proljetnu ofanzivu preko Korduna. Zadatak je bio uništavanje glavne grupe partizana, njihovih vrhovnih komandi, ali i civilnog stanovništva. U obruču, koji je činilo desetak hiljada ustaša, domobrana i nešto italijanskih vojnika, našlo se oko 730 partizana i između 10.000 i 12.000 srpskih civila, većinom žena i djece.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.