Obilje vode i struje sa Rzava

Izvor: Politika, 26.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obilje vode i struje sa Rzava

Počele pripreme za branu Svračkovo, a stranci zainteresovani da iznad nje prave još dve hidrocentrale

Arilje – Bistri planinski Rzav napojiće i osvetliti Šumadiju. Obilje vode i struje za koju godinu koristiće se sa ove reke. Evo, pripremni radovi za vodoakumulaciju Svračkovo kreću za koji dan, država i opštine sa ovog područja znatno ulažu u čitav poduhvat, a sada i pojedine strane energetske kompanije pokazuju zainteresovanost da uzvodno od ove brane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naprave dve hidrocentrale.

Buduća akumulacija Svračkovo, u čiju gradnju valja uložiti desetine miliona evra (procena je oko 70 miliona u naredne četiri godine), pokazala se veoma nužnom da bi vodosistem Rzav, sa koga opštine Čačak, Arilje, Požega, Lučani i Gornji Milanovac dobijaju pijaću vodu, obezbedio dugoročno i sigurno snabdevanje. I ne samo pomenutih opština – njome se stvara mogućnost da kvalitetna rzavska voda stigne dublje, u srce Šumadije, sve do Rudnika, Topole, pa i Mladenovca. Zato je ovaj poduhvat uvršćen u strateške državne planove i sredstva za njegovo ostvarenje počinju da se izdvajaju.

Kao važan momenat za celu priču, u Arilju su početkom sedmice predstavnici pet navedenih opština potpisali odluku o udruženim ulaganjima za nastavak radova na brani i akumulaciji Svračkovo. Iz svojih budžeta daće ukupno oko 15 miliona dinara za potrebne predradove: rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovom području, gradnju pristupnog puta, dalekovoda, PTT kabla, cevovoda sirove vode. Svega što prethodi glavnim radovima na vodoakumulaciji. Naravno, država sve to pomaže, jer su opštinske pare samo mali deo potrebnih. Tako će ovu pripremnu fazu finansirati sa 230 miliona dinara iz NIP-a, uz još 50 miliona Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

– Poduhvat je od životne važnosti za celo ovo područje, a za Arilje posebno, iznad koga će možda i tri veštačka jezera izmeniti sliku celog ovog kraja – kaže za „Politiku” predsednik ariljske opštine Zoran Mićović. – Posle dogovora o udruživanju opštinskih sredstava, već u aprilu krećemo u rešavanje imovinsko-pravnih odnosa. Zatim, gradiće se pristupni put od Arilja do brane Svračkovo dug oko četiri kilometra, a onda i dalekovod, poštanske veze i ostalo. Plan je da to u toku ove godine bude završeno, da bi se u proleće 2009. krenulo u glavne radove na brani i akumulaciji.

Prilikom nedavne posete užičkoj opštini, ministar Velimir Ilić, govoreći o važnosti poslova oko vodoakumulacije Svračkovo, najavio je da će uskoro i sa druge strane, od Zlatibora i Sirogojna ka Arilju, početi da se pravi novi put. Biće to, kako je najavio, saobraćajnica oko budućeg jezera na Rzavu koja će povezati zlatiborski kraj sa ariljskim i Dragačevom.

Uz poznatu priču o vodosnabdevanju iz Svračkova, sve je izraženija i namera da će taj objekat biti iskorišćen i za proizvodnju električne energije i da postoji velika zainteresovanost države u tom smislu. A kad je struja sa Rzava u pitanju, poslovi pokrenuti oko brane Svračkovo nisu ostali bez odjeka u inostranstvu.

– Predstavnici dve strane energetske kompanije, iz Austrije i Norveške, javljale su mi se i pokazale ozbiljnu zainteresovanost da grade dve hidrocentrale u gornjem toku Rzava, uzvodno od Svračkova – napominje Zoran Mićović. – Bile bi to elektrane Roge i Orlovača, o čemu smo, uz dogovor sa Ministarstvom energetike, i protokol sačinili. Ako se to ostvari, sa tri akumulacije iz ovog dela toka Rzava dobijalo bi se ukupno 80 megavata struje. Te dve hidrocentrale bile bi prve veće u našoj državi pravljene posle Đerdapa.

Svemu valja dodati da će poslovi na Rzavu doneti šansu za razvoj turizma, ribolova, lova, jer je reč o kraju divne i nezagađene prirode. A da nezagađena i ubuduće ostane, da se kvalitet vode očuva, pomoći će nadležni iz Ministarstva za zaštitu životne sredine koji najavljuju redovne i detaljne akcije kontrole mogućih zagađivača na ovoj reci.

B. Pejović

[objavljeno: 27/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.