Obijene srpske kuće kod Peći

Izvor: RTS, 30.Jul.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obijene srpske kuće kod Peći

Osam kuća kosovskih Srba obijeno prethodne noći u selu Ljevoša. Kuće bile prazne u trenutku provale. Slučaj prijavljen lokalnoj policiji i KFOR-u. Ministrastvo za KiM traži da se kazne počinioci.

U selu Ljevoša, u opštini Peć, tokom prethodne noći obijeno je osam kuća kosovskih Srba.

Policija je pokrenula istragu povodom obijanja i premetačine osam kuća u selu Ljevoša kod Peći, čiji su vlasnici Srbi, izjavio je regionalni portparol kosovske policije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zećir Keljmendi.

Keljmendi je naveo da je policija obavila uviđaj i otvorila istragu, kao i da će u ovom mestu policajci dežurati 24 sata dnevno.

On je dodao da, za sada, nema osumnjičenih i da će policija učiniti sve da krivce pronađe.

Keljmendi je rekao i da iz kuća u kojima nisu bili njihovi vlasnici nije ništa odneto.

Predstavnik tog metohijskog sela Ranko Bakić rekao je Tanjugu da su na obijenim kućama polomljeni prozori, dok su u unutar kuća nepoznate osobe izvršile premetačinu.

U kućama, u trenutku provale, nije bilo njihovih vlasnika, rekao je Bakić i dodao da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji i italijanskom Kforu, koji su obavili uviđaj.

"Od predstavnika lokalne policije dobili smo obećanje da će u selu stalno biti prisutna policijska patrola i da nema razloga za brigu i strah", rekao je Bakić.

Prema njegovim rečima, meštani sela Ljevoša su uznemireni zbog dešavanja na severu Kosova, a sinoćni napad na kuće ih je dodatno uznemirio.

Selo Ljevoša je povratničko mesto u koje su Srbi počeli da se vraćaju 2005. godine i u njemu trenutno živi tridesetak Srba.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od KFOR-a i Euleksa da pronađu i kazne počinioce.   

Ovaj incident je jasna poruka albanskih ekstremista Srbima šta ih čeka ako odluče da se vrate na svoja vekovna ognjišta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Od Euleksa i KFOR se traži da u skladu sa svojim mandatom "zaštite kosmetske Srbe južno od Ibra, jer su oni poslednjih dana postali meta napada albanskih ekstremista, ali i pripadnika specijalne policije ROSU".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.