Obezbeđeni svedoci za suđenje Naseru Oriću

Izvor: Šumadija Press, 13.Dec.2015, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđeni svedoci za suđenje Naseru Oriću

Protiv Nasera Orića podignuta je optužnica i za njegove zločine obezbeđeni su svedoci potvrđeno je za B92 u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U tom tužilaštvu kažu da su spremni i da čekaju da suđenje bude zakazano.

Suđenje Naseru Oriću pred bosanskim sudom, trebalo bi da počne u januaru. Orić se na pripremnom ročištu izjasnio da nije kriv, a njegova odbrana tražila je pre mesec dana da Haški tribunal spreči ovo suđenje, jer mu je za ta dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << navodno već suđeno u Hagu.



– Mi smo to naravno u više navrata proveravali čak smo išli i dotle da smo zatražili od tužilaštva Haškog tribunala da potvrdi to do čega smo došli nije tretirano u Hagu i dobili smo tu potvrdu. Međutim i pored toga odbrana je insistirala da je to bio predmet procesuiranja u Hagu
– kaže tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

U odluci Haškog tribunala navodi se da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u Bratuncu.

Međutim i pored toga odbrana je insistirala da je to bio predmet procesuiranja u Hagu i onda je morao sud da se oglasi i koliko sam obavešten sud je odlučio da to nije bio predmet suđenja u Hagu i sada suđenje može da se nastavi. Mislim da je to jedan veliki naš uspeh, uspeh našeg tužilaštva i primer dobre saradnje u regiji – dodaje Vukčević.

Naser Orić tereti se da je lično ubio jednog zarobljenika koji je bio sudija i koji ga je osudio pre rata za neka krivična dela.

Inače, ovaj slučaj postoji u Tužilaštvu BiH od 2006 godine, ali je aktiviran tek pošto ga je istražilo Tužilaštvo za ratne zločine iz Srbije.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.