Obezbeđen novac za satelit

Izvor: RTS, 02.Jan.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbeđen novac za satelit

Premijer Mirko Cvetković rekao da će Srbija u predviđenom roku izmiriti dug koji ima prema izraelskoj strani po pitanju korišćenja satelita. Za tu namenu budžetom su opredeljena sredstva, naveo Cvetković.

Srbija će u predviđenom roku izmiriti dug koji ima prema izraelskoj strani po pitanju korišćenja satelita, izjavio je u intervjuu Fonetu premijer Srbije Mirko Cvetković i dodao da su budžetom opredeljena sredstva za tu namenu.

Pregovori i sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je postpisan sa izraelskom stranom, podrazumevaju određene rokove kada novac mora biti uplaćen, objasnio je Cvetković i precizirao da je to 1. februar.

Povodom decembarskog sporazuma da se izraelskoj strani isplati 27,85 miliona evra Cvetković je dodao da ukoliko ne bismo ispoštovali te rokove, pao bi sporazum i bili bismo dužni da isplatimo ne dogovorenu cifru, već onu koja je znatno veća.

Govoreći o struji, premijer je najavio da će pitanje cene najverovatnije biti razmatrano krajem zime, u martu, kao i da će biti učinjeno sve da bi se napravio balans između potrošača i Elektroprivrede Srbije.

"U ovom trenutku cena struje u Srbiji je najniža u Evropi. To, sa jedne strane, ima negativan uticaj na funkcionisanje EPS-a, a sa druge strane daje loš signal potrošnji, jer se ono što je jeftino više troši", naglasio je Cvetković.

Plan za smanjenje inflacije

Budući da određene kategorije stanovništva teško žive, Cvetković je rekao da je prilikom korekcije potrebno vagati između dva oprečna cilja - dobijanja firme koja ima dovoljan investicioni potencijal, a da se, pri tome, građani ne opterete previše.

Cvetković je uveren da će ova godina biti bolja nego prethodna i najavljuje da će biti postignut identičan BDP poput onog koji smo imali na početku krize.

"Plan je da u ovoj godini smanjimo inflaciju. Prema projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija će nastaviti da bude relativno visoka ili će ostati na istom nivou, dok se u drugom polugođu očekuje da padne znatno ispod tog nivoa i iznosi oko pet i po do šest odsto", naglasio je Cvetković.

Komentarišući prodaju "Telekoma" Srbije, Cvetković je rekao da se nada da će ta kompanija biti prodata po veoma dobroj ceni, jer se u kupovinu uključilo dosta velikih kompanija.

Pomaci u evrointegracijama

Prema Cvetkovićevim rečima, od kada je formirana Vlada do danas, na polju evropskih integracija ostvareni su ključni koraci.

"Ukoliko ovu godinu iskoristimo na pravi način i ostvarimo reforme koje smo zacrtali", istakao je Cvetković, "do kraja godine dobićemo status kandidata, ali i termin za početak pregovora".

Ukoliko to budemo uspeli, dodao je Cvetković, onda ćemo u mandatu ove Vlade završiti sve izuzev tog poslednjeg koraka, pregovora po poglavljima i stvarnog prijema.

Komentarišući eventalne vanredne izbore, premijer je rekao da bi oni bili veoma loš predlog i podsetio je da je Vlada duboko zašla u drugu polovinu mandata, nalazeći se pred velikim poslovima i izazovima.

"Ako bi se sredinom godine raspisali izbori, svi bi poslovi stali. To je za mene potpuno besmisleno, čak štetno za državu i građane", upozorio je Cvetković.

O rekonstrukciji Vlade u januaru

Govoreći o rekonstrukciji Vlade, on je najavio da će to pitanje biti razmatrano tokom januara.

Ukoliko bude postignut dogovor o rekonstrukciji, smatra Cvetković, tek onda bi trebalo ići na preciziranje broja ministara i ministarstava.

O predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, Cvetković je rekao da je to značajna diplomatska pobeda Srbije, dodajući da je stvorena veoma pozitivna klima.

"Srbija je, odmah nakon rezolucije, formirala tim i bili smo spremni i pre par meseci za početak pregovora, kao što smo i danas", istakao je Cvetković.

Prema Cvetkovićevoj oceni, druga strana u pregovorima ima određene unutrašnje probleme.

"U ovom trenutku niko ne gleda na nas kao neki faktor koji tu oteže. Naprotiv, mi smo oni koji guraju, koji žele da to što pre ide napred", zaključio je Cvetković.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Cvetković: Dug za satelit deo bužeta

Izvor: Glas javnosti, 03.Jan.2011, 07:02

BEOGRAD - Srbija će u predviđenom roku izmiriti dug koji ima prema izraelskoj strani po pitanju korišćenja satelita, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković i dodao da su budžetom opredeljena sredstva za tu namenu...Pregovori i sporazum, koji je postpisan sa izraelskom stranom, podrazumevaju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.