Obezbediti deci mirno detinjstvo

Izvor: S media, 20.Nov.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obezbediti deci mirno detinjstvo

Milionima dece širom sveta uskraćeno je pravo da uživaju u detinjstvu zbog izloženosti nasilju u konfliktima u svetu, saopštili su danas zvaničnici Ujedinjenih nacija povodom Svetskog dana deteta.

"Odrastajući u konfliktima, deca gube bezbrižno i naivno detinjstvo pošto ih regrutuju da bi se borila i bila ubijena i ranjena, odvajaju ih od porodica i škole", naveli su u saopštenju specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za decu u oružanim konfliktima Radika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kumarasvami i šef mirovnih misija UN Alan Le Roa, preneto je na sajtu svetske organizacije.

Kumarasvami Le Roa su takodje skrenuli pažnju na potrebe dece u Avganistanu, Burundiju, Čadu, Obali Slonovače, Demokratskoj Republici Kongu, Haitiju, Iraku, Libanu, Mjanmaru, Somaliji, Sudanu, Palestinskim teritorijama, i svim drugim zemljama koje su pogodjene sukobima.

Dvoje zvaničnika su, istovremeno naglasili dostignuća koje su UN postigle tokom prošle decenije na zaštiti dece u oružanim sukobima, kao i potrebu da im bude obezbedjeno mirnije detinjstvo.

U zajedničkim naporima sa organizacijom UNICEF i drugim patnerima, samo ove godine uz pomoć mirovnih snaga u DR Kongu, oslobodjeno je više od 1.000 dece iz redova oružanih grupa u toj zemlji.

U medjuvremenu, Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton potvrdila je svoju privrženost zaštiti prava dece širom sveta, naglašavajući da to ostaje ključna komponenta politike EU u zaštiti ljudskih prava.

U saopštenju objavljenom danas u Briselu, Visoka predstavnica Ešton je navela da se prava dece krše, nažalost, svuda u svetu i da će nastojati da to bude okončano, ne samo u principu već i u praksi, kako bi sva deca uživala u potpunosti u svojim pravima.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Milionima dece uskraćeno pravo na srećno detinjstvo

Izvor: Blic, 20.Nov.2010

Milionima dece širom sveta uskraćeno je pravo da uživaju u detinjstvu zbog izloženosti nasilju u konfliktima u svetu, saopštili su danas zvaničnici Ujedinjenih nacija povodom Svetskog dana deteta. .."Odrastajući u konfliktima, deca gube bezbrižno i naivno detinjstvo pošto ih regrutuju da bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.