Obelodanjeni dokazi na 42 strane o umešanosti Huana Gvaida u američki pokušaj puča u Venecueli (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2020, 23:41

Obelodanjeni dokazi na 42 strane o umešanosti Huana Gvaida u američki pokušaj puča u Venecueli (VIDEO)

U dokumentu stoji da je grupa imala zadatak "uhvatiti/pritvoriti/ukloniti Nikolasa Madura", ukloniti sadašnji režim s vlasti te postaviti priznatog predsednika Huana Gvaida."

Deo venecuelske opozicije pregovarao je u oktobru sa firmom s Floride o planu rušenja predsednika Nikolasa Madura s vlasti po ceni od 213 miliona evra, pokazuje dokument koji je u četvrtak objavio Vašington Post.

Dvojica uhvaćenih Amerikanaca pojavila su se u sredu i četvrtak na venecuelskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državnoj televiziji, rekavši da ih je firma "Silvercorp" angažovala da zauzmu aerodrom u Karakasu i svrgnu Madura.

Obojici će suditi civilni sudovi u Venecueli, rekao je Maduro.

Dokument je udarac verodostojnosti opozicionog vođe Huana Gvaida, koji je odlučno odbacivao bilo kakve veze sa "Silvercorpom" ili bilo kakvu umešanost u pokušaj nasilnog uklanjanja Madura.

Gvaido je predsednik venecuelskog parlamenta kojim dominiraju poslanici opozicije i optužuje Madura da je uzurpirao vlast od 2018. kada je lažirao izborne rezultate kojim je osigurao pobedu.

Desetak zemalja priznaje Gvaida za legitimnog šefa države.

Plan zavere na 42 stranice do u pojedinosti razrađuje strategiju od toga kakve protivpešadijske mine upotrebiti i kakvim se tehnikama pobune koristiti, no ne objašnjava kako bi tako malena skupina komandosa mogla preuzeti vlast nad stotinama hiljada pripadnika bezbednosnih snaga koje su odane vladajućoj socijalističkoj partiji.

Luk Denman (34) i Airan Beri (41) uhapšeni su u ponedeljak, "optuženi su i priznali su" da su organizovali taj pokušaj invazije, sprečen dan ranije, rekao je Nikolas Maduro na konferenciji za medije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.