Obeleženo 205 godina od boja na Čokešini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 205 godina od boja na Čokešini

LOZNICA - Predstavnici lokalne samouprave, crkve i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilački ratova obeležili su danas kod Loznice 205. godišnjicu Boja na Čokešinu, u znak sećanja na dvojicu braće Nedić i 300 srpskih ustanika koji su zaustavili tursku vojsku u prodoru ka Šapcu u Prvom srpskom ustanku.

Posle služenja arhijerejske liturgije u porti manastira Čokešina održan je parastos srpskim junacima.

Na skupu je govorio član Gradskog veća Loznice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ljubomir Đokić, dok je o besedu o istorijskom značaju boja održao istoričar Goran Vilić iz Loznice.

U umetničkom delu programa učestvovali su članovi dečijeg crkvenog hora "Sveti Sava" iz Loznice kao i recitatorske sekcije Osnovne škole iz Čokešine.

Organizatori manifestacije bili su Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine, manastir Čokešina i Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Boj na Čokešini, koji se odigrao na Lazarevu subotu - 16. aprila, 1804. godine, jedan je od prelomnih momenata Prvog srpskog ustanka i odnosa između hajduka i srpskih ustanika.

Junaci tog boja, braća Damjan i Gligorije Nedić sa svojom hajdučkom družinom su se priključili ustanicima koje su predvodili Jakov i Mateja Nenadović.

U celodnevnom boju na Čokešini, nedaleko od manastira, protiv brojčano višestruko nadmoćnije vojske Nožina-age koja je brojala oko 1.500 ljudi, poginuli su braća Nedić iz Osečine sa svojom skupinom ustanika iz Podgorine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.