Obeležena godišnjica smrti Uga Čavesa

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica smrti Uga Čavesa

U Venecueli je danas obeležena godišnjica smrti predsednika Uga Čavesa mešavinom uličnih protesta i svečane komemoracije, što je odraz duboke podeljenosti među tim južnoameričkim narodom, koje je dugogodišnji lider ostavio iza sebe.

Antivladini demonstranti duvali su u rog i pištaljke i blokirali ulice u prestočkim bogatim istočnim delovima postavljajući barikade od smeća i drugog otpada, što je izazvalo gužve u jutarnjem špicu, ali su siromašne četvrti Karakasa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bile tihe.

Ljudi su se svečno stajali u mauzoleju gde se nalaze posmrtni ostaci Čavesa da bi odali poštu borbenom, harizmatičnom lideru koji je transformisao Venecuelu tokom 14-godišnje vladavine.

Njegov naslednik, predsednik Nikolas Maduro organizovao je desetodnevne komemorativne aktivnosti povodom obeležavanja godišnjice smrti Čavesa (58).

Maduro je nosio svoju predsedničku lentu i mahao je masi, dok se, sa suprugom, vozio u crnoj limuzini na početku parade u čast preminulog lidera.

Paradu je zatim pratio, zajedno sa Čavesovim saveznicima iz regiona - nikaragvanskim predsednikom Danijelom Ortegom i predsednikom Bolivije Evom Moralesom.

Povodom godišnjice smrti prijatelja Čavesa, poznati američki reditelj Oliver Stoun snimio je 50-minutni dokumentarni film "Moj prijatelj Ugo" koji je premijerno prikazan na venecuelanskoj TV stanici "Telesur".

Međutim, rasprostranjeni kriminal, visoka inflacija, nestašice osnovnih namirnica i pogoršanje životnog standarda izazvali su gnev stanovništva prema vladi, naročito među srednjom klasom koju je to naviše pogodilo, navode agencije.

Analitičari kažu da antivladini protesti, u kojima uglavnom učestvuju pripadnici srednje klase, još ne predstavljaju pretnju za vladu Čavesovog naslednka Madura pošto se oslanja na veliku podršku koju je siromašno stanovništvo pružalo njegovom predhodniku Čavesu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.