Obeležena 97 godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Izvor: Press, 25.Nov.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 97 godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

Povodom 25. novembra - Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Crnogorac položili su danas venac na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine.
          "Novi Sad sa ponosom obeležava 25. novembar i seća se svih odluka koje je donela Velika narodna skupština 1918. godine", rekao je Vučević. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Na nama, potomcima tih generacija, je da čuvamo uspomenu na ta slavna dešavanja iz naše istorije, istakao je on, dodajući da se sme dozvoliti da ni najmanja senka ne padne na značaj tih događaja.
Vučević je istakao da jedva čeka stogodišnjicu  prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, naglasivši da bi tada, tokom cele godine, trebalo da budu organizovane manifestacije kojima bi se obeležio vek tog značajnog događaja.
"Suština je da ne dođe do revidiranja istorije, a svedoci smo stalnih pokušaja da do tog revidiranja dođe. Treba  jasno i glasno reći da su Velika narodna skupština Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918., a Velika narodna skupština Srema dan ranije donele odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a tek onda zajedno sa njom da idu u stvaranje države Srba, Hrvata i Slovenaca", istakao je Vučević.
Cveće na spomen ploču učesnicima Velike narodne skupštine položili su i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, kao i predstavnici Nacionalnog saveta Bunjevaca.
Predsednik IO Nacionalnog saveta Bunjevaca Mirko Bajić rekao je da je današnji datum izuzetno važan za Bunjevačku nacionalnu zajednicu i da su ga zbog toga Bunjevci proglasili nacionalnim praznikom.
Foto Tanjug, J. Pap



Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučević i rektor Univerziteta u Novom Sadu o saradnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je danas Univerzitet u Novom Sadu gde je sa rektorom Dušanom Nikolićem i njegovim saradnicima razgovarao o daljem unapređivanju saradnje između Grada Novog Sada i Novosadskog Univerziteta...Vučević je rekao novinarima da je više puta isticao da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.