Obeležena 70. godišnjica ustanka naroda Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 70. godišnjica ustanka naroda Srbije

NOVI SAD, IRIG -

Centralna proslava obeležavanja 7. jula i 70. godišnjice ustanka naroda Srbije održana je danas na Iriškom vencu na Fruškoj gori, u organizaciji SUBNOR-a Vojvodine.

Na spomenik "Sloboda", simbol narodnooslobodilačkog otpora fašističkom okupatoru, vence palim borcima položili su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik SUBNOR-a Vojvodine Svetomir Atanacković, kao i delegacije Vojske Srbije, gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a i udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << antifašista iz Srbije i inostranstva.

Bojan Pajtić je rekao da je fašizam izgubio rat, ali da nije nestao, jer i dalje živi u podzemlju i "napaja horde i čopore, prži usijane glave, opija kvaziintelektualce i zaluđuje salonske desničare i nacionalne demagoge".

"Takvih ideja i njegovih zastupnika ima u našoj zemlji. Oni bi voleli da se danas nismo okupili, oni bi hteli da zaboravimo ne heroje antifašizma i na datume koje ćemo sa ponosom uvek obeležavati. Pre 70 godina fašizmu smo objavili rat. To za fašiste i dalje važi", rekao je Pajtić.

Svetomir Atanacković je podsetio na početke narodnooslobodilačke borbe, ukazavši da u Srbiji, koja je svojom borbom protiv fašizma bila među svetlim tačkama u porobljenoj Evropi, "postoje pokušaji da se preoblikuje njena istorija i uloga u borbi protiv fašizma".

Atanacković je poručio da se ovaj istorijski događaj nikada ne sme zaboraviti i da niko nema pravo da na bilo koji način krivotvori istoriju i omalovažava 307.000 žrtava koje su pale za slobodu svoga naroda i zemlje.

Predsednik Udruženja antifašista Mađarske i Svetske asocijacije antifašista Hanti Vilmoš rekao je da visoko ceni doprinos jugoslovenskih naroda borbi protiv nacizma i fašizma navodeći da je bitno da se prošlost ne zaboravi i da se poštuje.

SUBNOR Vojvodine danas je Bojanu Pajtiću dodelio povelju za izuzetno zalaganje u ostvarivanju uloge SUBNOR-a i negovanje tradicije Narodnooslobodilačke borbe.

Povodom 7. jula oglasile su i organizacije iz Srbije okupljene u Anftifašističku akciju, koje su ocenile da se u Srbiji sećanje na antifašističku borbu i partizansku vojsku danas "sistematski briše iz istorije, a herojska borba naroda Jugoslavije pokušava prekrojiti po četničko-nacionalističkom obrascu".

Izveštava novinar Radio Novog Sada Slobodan Vidović.

Dan ustanka - 7. jul, povodom 70. godišnjice početka borbe naroda u Srbiji protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, biće obeležen danas manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja.

Dan ustanka - 7. juli biće obeležen svečanošću na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, predsednik opštine Krupanj Savo Dorić i predsednik Republičkog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) Srbije Miodrag Zečević.

Tom prilikom biće izveden kulturno-umetnički program "Srbija nezaborava", saopštio je Republički odbor SUBNOR-a.

Pre 70 godina Žikica Jovanović Španac, borac lokalnog partizanskog odreda, počeo je oružanu borbu pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, a taj događaj prihvaćen je kasnije kao početak ustanka u Srbiji.

Jovanović je 7. jula 1941. u Beloj Crkvi na lokalnom tradicionalnom ivandanjskom seoskom vašaru ubio dvojicu pripadnika žandarmerije - Milenka Brakovića i Bogdana Lončara, koji je bio izbeglica iz ondašnje NDH.

Politbiro Centralnog komiteta KPJ doneo je prethodno u Beogradu 4. jula odluku o oružanom otporu protiv nemačkih okupatora.

Simpatizeri četničkog pokreta, međutim, navode da je još 13. maja 1941. đeneral Draža Mihailović sa Ravne gore poveo ustanak protiv nacističkog nemačkog okupatora.

Pojedini istoričari smatraju da bi dan ustanka trebalo da bude 28. septembar, jer je toga dana 1941. godine oslobođen prvi grad u okupiranoj Srbiji Gornji Milanovac, koji su zajedno oslobodili četnici i partizani.

Dan ustanka se do 2000. obeležavao kao državni praznik, a njegovo praznovanje ukinuto je naredne godine, kada je donet Zakon o državnim i drugim praznicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.