Obeležen jubilej Vojne bolnice Niš

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2018, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen jubilej Vojne bolnice Niš

U Nišu je danas svečanom akademijom u Domu vojske obeleženo 140 godina i rada Vojne bolnice Nišu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je na svečanosti da je 140 godina veliki jubilej i to ne samo za bolnicu, nego i za kompletno vojno zdravstvo, jer "vojne bolnice ne dele pacijente na one koji su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i na one koji to nisu, već samo na ljude kojima je potrebna pomoć".

U prvom tromesečju početak izgradnje stanova
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vulin je izjavio da će izgradnja stanova za Vojsku i ostale pripadnike bezbednosnog sektora, početi u Nišu u prvom tromesečju ove godine, kao i u drugim delovima zemlje.

"U razgovorima smo i sa gradonačelnikom Niša, Darkom Bulatovićem, kao i sa predstavnicima drugih gradova, gde će biti određene odgovarajuće lokacije i u najskorije vreme možete da očekujete početak poslova, s tim da ću još jednom podvući da to nisu stanovi samo za Vojsku, već za sve pripadnike bezbednosnog sektora", rekao je Vulin,  odgovarajući na pitanje novinara kada će u Nišu započeti izgradnja vojnih stanova.

"Mi te ljude ne delimo i svako od njih radi na potpuno istom poslu, bez obzira da li u Ministarstvu unutrašnjih poslova, agencijama ili je pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Svi zajedno čuvaju ovu zemlju i rade težak i odgovoran posao, i zato se njihove stambene potrebe moraju rešavati zajednički", rekao je Vulin .

On je rekao da je Ministarstvo odbrane rešeno da podigne nivo ulaganja u vojno zdravstvo i, u tom smislu, Vojna bolnica u Nišu može da očekuje u veoma kratkom roku, završetak radova na hirurškoj sali za endoskopiju i nastavak ulaganja započetih prošle godine.

"Podsetiću vas da smo za vojnu bolnicu Niš namenili 125 miliona dinara - za nabavku najsavremenije opreme. I upravo te nabavke se završavaju ovih dana. Jedna od najznačajnijih, možda prva, jeste nabavka digitalnih rendgen aparata u vrednosti od 50 miliona dinara," rekao je Vulin.

On je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da ulaže i u Vojnu bolnicu Niš ali i u sve ostale vojne bolnice, zato što smatra da kvalitet usluga i zdravstvene zaštite mora biti potpuno isti bez obzira gde živite.

"Kvalitet vojnog zdravstva je nama zaista veoma značajan i još jednom se pokazuje da svako ulaganje u vojno zdravstvo jeste ulaganje i u kvalitet života i zdravstvenu zaštitu i svakog drugog građanina ove zemlje" rekao je on.

Prema njegovim rečima četiri i po hiljade ljudi zaposlenih u vojnom zdravstvu svakodnevno obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za preko 113.000 osiguranika ali i za brojne civile.

O vojno-medicinskoj ustanovi, čijim je osnivanjem postavljen kamen temeljac za razvoj zdravstva u gradu Nišu i okolini, govorio je upravnik niške Vojne bolnice, pukovnik dr Jovica Stanojković.

On je podsetio na istorijat ustanove istakao da je reč o veoma značajnom jubileju.

"Pre 140 godina, na predlog srpskog velikana načelnika saniteta, pukovnika Dr Vladana Đorđevića, kod Ćele kule je formirana velika niska Vojna bolnica koja punih 14 decenija deli sudbinu sa gradom Nišom, srpskom vojskom i građanima" rekao je on.

Na svom trnovitom putu ona prati srpskog vojnika kroz sve odbrambene i oslobodilačke ratove, koji nisu zaobišli ove prostore - dodao je upravnik Vojne bolnice Niš, napominjući da je danas ta ustanova savremena i da, zajedno sa ostalim zdravstvenim vojnim ustanovama, pod Upravom za vojno zdravstvo, pruža najviši nivo zdravstvene zaštite svojim osiguranicima.

Obeležavanju jubileja bolnice su prisustvovali i komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, pukovnik Uglješa Jovičić, predstavnici lokalne samouprave i verskog života, udruženja koja baštine patriotsku tradiciju, penzionisani i aktivni pripadnici Vojne bolnice i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Svečanu akademiju upotpunio je nastup Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički, pod rukovodstvom dirigenta Pavla Medakovića, sa gostima.

Jutros su predstavnici bolnice položili vence na spomenik koji su 1915. godine lekari podigli svojim pacijentima i kolegama stradalim u vreme teške epidemije tifusa.

Obeležavanje jubileja započeto je pre tri dana premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma „Vojna bolnica - od osnivanja do danas" i otvaranjem izložbe fotografija i eksponata iz Prvog svetskog rata „Sve će to narod pozlatiti", koja će u Domu vojske u Nišu biti otvorena do 27. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.