Obeležen Svetski dan turizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2009, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan turizma

BEOGRAD - U svetu se obeležava Svetski dan turizma u cilju razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, socijalnih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Kako se navodi na sajtu Svetske turističke organizacije tema ovogodišnjeg Dana turizma je promovisanje različitosti kroz turizam, a u afričkoj državi Gana biće održana centralna manifestacija.

Osim glavne proslave biće održani događaji i festivali u celom svetu, čija će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruka biti isticanje različitosti kao podsticaja za turistička kretanja.

Svetski dan turizma se proslavlja kao podsećanje na dan usvajanja Statuta Svetske turističke organizacije 27. septembra u Meksiku 1970. godine. U to vreme se završava turistička sezona na severnoj hemisferi, dok na južnoj tek počinje.

Turistička organizacija Srbije danas je povodom obeležavanja Svetskog dana turizma dodelila nagrade "Turistički cvet" organizacijama i pojedincima za podizanje kvaliteta usluga i promociju turizma Srbije.

Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković kazao je da se tom nagradom promoviše raznolikost koju Srbija može da ponudi.

"Turistički potencijali Srbije daju nam za pravo da učestvujemo u obeležavanju Dana turizma sa ponosom, da slavimo raznolikost i damo doprinos mogućnosti da se ljudi kreću i uživaju u otkrivanju nečeg novog i neobičnog na raznim delovima sveta", istakao je Petković.

Nagrade su tradicionalno dodeljene u 13 kategorija, a Turistička organizacija opštine Bački Petrovac, za razvoj seoskog turizma, dobitnik je nagrade u kategoriji turistička organizacija.

Noć muzeja proglašena je za najbolji specijalni događaj u funkciji promocije turizma, najbolji ugostiteljski objekat je hotel "Akva star Denjub" iz Kladova, a vila "Đorđević" iz sela Ribari kod Brusa, najbolje je seosko turističko domaćinstvo.

Vinarija "Jelić" dobitnik je nagrade u kategoriji vinski podrum, najbolja turistička agencija ove godine je agencija "Ekskluziv turs" iz Beograda.

U kategoriji za predstavljanje Srbije kao turističke destinacije, preko elektronskih i štampanih medija, nagradu je dobila emisija "Žikina šarenica", autora Živorada Nikolića.

Najbolji suvenir male vrednosti je posuda od brezovog drveta, a suvenir veće vrednosti je Sremac za medovačom i lozovom rakijom u ekološkom pakovanju.

"Kongres Banja" dobitnik je nagrade u kategoriji inovacije u turizmu, a Đavolja varoš u kategoriji uređenost turističkih ambijentalnih celina.

Najbolji turistički vodič je Bora Stanković iz Bora, a nagradu za doprinos unapređenju turizma Srbije dobio je profesor Slobodan Unković.

Specijalnu nagradu "Turistički cvet" dobili su volonteri 25. Univerzijade, koja je od 2. do 12. jula organizovana u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan turizma

Izvor: B92, 27.Sep.2009

Beograd -- Danas se obeležava Svetski dan turizma, a cilj obeležavanja ovog jubileja je razvijanje svesti o važnosti te grane i njegovih kulturnih i ekonomskih vrednosti... Kako je saopštila Svetska turistička organizacija, tema proslave tridesetogodišnjce postojanja te organizacije je promovisanje...

Nastavak na B92...

Obeležava se Svetski dan turizma

Izvor: EMportal, 27.Sep.2009

U svetu se danas obeležava Svetski dan turizma radi razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, socijalnih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.