Obeležen Međunarodni dan Roma u Beogradu

Izvor: B92, 08.Apr.2021, 18:43

Obeležen Međunarodni dan Roma u Beogradu

Beograd -- Međunarodni dan Roma obeležava se danas i u Beogradu Svečanom akademijom pod nazivom „Romi koji su učinili svet boljim mestom“.

Ovaj događaj organizovan je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, projekta Integracija Roma Saveta za regionalnu saradnju, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Romskog nacionalnog saveta, udruženja Romag, Narodnog pozorišta u Beogradu i projekta ProDajlog.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Svečana akademija organizovana je povodom Međunarodnog dana Roma i 50 godina od održavanja Prvog svetskog kongresa Roma.

Prvi svetski kongres Roma održan je u Londonu 1971. godine. To je bilo prvi put da su se radne grupe bavile određenim romskim pitanjima, kao što su jezik, kultura, obrazovanje, socijalni status, ali i ratni zločini počinjeni nad Romima. Tada su, prvi put, Romi su dobili svoja obeležja – zastavu i himnu.

Sa populacijom od oko 12 miliona, Romi su najveća nacionalna manjina u Evropi. Iako još često na margini društva, suočeni sa svakodnevnom diskriminacijom, stereotipima i borbom za osnovna ljudska prava, Romi su kroz istoriju pod teškim uslovima davali svoj doprinos svetskoj politici, kulturi i umetnosti, te ovom svečanom akademijom slavimo sve Rome koji su ovaj svet učinili boljim mestom.

Nakon kratkog ceremonijalnog dela programa, uslediće narativno-muzički performans tokom kojeg će nastupiti umetnici iz opera Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Narodnog pozorišta iz Beograda, Branko Tadić I Etno-grupa, kao i pijanista Saša Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.