Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Izvor: N1 televizija, 18.Nov.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća

Od početka godine u Srbiji je poginulo 476 osoba u saobraćajnim nesrećama, rečeno je na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Beogradu.

Ispred gradske skupštine pušteni su beli baloni u znak sećanja na poginulie i organizovan performans kao deo kampanje "Imaš samo jedan put" Agencije za bezbednost saobraćaja.

Performans koji treba da probudi svest kod građana da poštuju propise i budu oprezni u saobraćaju, zamišljen tako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << što su dva potpuno uništena automobila parkirana ispred Starog dvora.

Oko automobila nalazili su se muškarci, žene, devojke i mladići sa verno oslikanim teškim povredama koji su nosili transparente sa porukama poput - "Veži pojas - bezbednost na prvom mestu", "Ne žuri", "Um na drum, poštuj pravila".

V.d. drektorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević rekla je da su saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti kod mladih i da u svetu prosečno svake godine život izgubi 1,5 miliona ljudi.

Prema njenim rečima, ove godine u odnosu na prethodnu smanjen je broj poginulih u Srbiji za sedam odsto, a više od 1.000 je manje poginulih.

"Život je jedan i neprikosnoven, nismo ovde da bi vas zaplašili, već da bi probudili svest da poštujete saobraćajna pravila i propise", kazala je ona.

Istu poruku imao je i načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov, koji je kazao da su juče u Srbiji izgubljena dva života kada su automobili sleteli s puta.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zatražio je strože kazne za sve koji prekorače brzinu i voze u alkoholisanom stanju i apelovao na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni, jer do tragedije može da dodje iako nisu oni direktni krivci.

Prikazan je spot za pesmu "Imaš samo jedan put", čiji je autor pevač Igor Lazić koji je podsetio da je njegov otac poginuo u nesreći 2007. godine, a najbolji drug u nesreći 1999. godine.

Dan sećanja na žrtve saobraćajnih udesa prvi put je obeležen 1993. godine u Velikoj Britaniji i od tada, u više država, nevladine organizacije obeležavaju taj dan kako bi podsetile i upozorile javnost na stradanja na putevima.

UN su 26. oktobra 2005. godine usvojile Rezoluciju kojom su pozvale sve države članice da treću nedelju u novembru obeležavaju kao Međunarodni dan sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Evropi svakih šest minuta neko pogine na putevima

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Nov.2018

U Evropi, savkih 6 minuta neko pogine na putevima – 230 osoba svakog dana, 83.000 ljudi svake godine, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća koji se obeležava svake treće nedelje u novembru...Saobraćajne nesreće su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.