Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD -

Centralna državna ceremonija u čast Dana primirija u Prvom svetskom ratu održana je danas kraj Spomen kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju u Beogradu.

Izaslanik Vlade Srbije, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić, predvodio je ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti.

On je, na kraju ceremonije, izjavio da je na današnji dan pre 93 godine okončan Prvi svetski rat, čime je, prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prestalo stradanje i nasilje i otpočeo period mira i obnove.

"Prvi svetski rat je obeležen izuzetnim žrtvama i stradanjima. Ovo je trenutak kada oživljavamo uspomenu i izražavamo zahvalnost i poštovanje srpskim vojnicima i junacima. Oni su se, iako vojno i brojčano slabiji, sa neizmernom hrabrošću i verom u sebe borili za slobodu svoje države", kazao je Jovičić.

On je dodao da na tim vrednostima današnji oficiri i podoficiri doprinose izgradnji savremene vojske Srbije.

"Danas gradimo mir na temeljima koji su učvršćeni pre skoro jenog veka u najtežim trenucima koje je Srbija imala u svojoj istoriji", dodao je državni sekretar.

Jovičić je istakao da je Srbija spremna, u skladu sa nacionalnim i državnim interesima, da uloži pun doprinos miru i bezbednosti, kako na teritoriji Republike Srbije, tako i u regionu, pa i šire u svetu.

"Srbija je privržena idejama i ciljevima mira i stalnog unaprednjenja bilateralnih i multilateralnih odnosa i razvijanja različitih oblika međunarodne saradnje", poručio je on.

Državni sekretar je naveo i da Srbija gradi svoju budućnost u partnerskim odnosima i sa zemljama protivnicima iz "nekih prošlih i prohujalih vremena".

"Danas se poklanjamo senima onih koji su postradali u vihoru rata i razaranja. Neka im je večna slava", poručio je Javičić.

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovali su ambasadori i izaslanici odbrane zemalja učesnica u Prvom svetkom ratu, među kojima i američka ambasadorka Meri Vrolik i nemački ambasador Volfram Mas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.