Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Univerziteta u Beogradu

Dan Univerziteta u Beogradu obeležen je danas svečanom akademijom u Rektoratu kojoj su prisustvovali ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević, predsednik SANU Vladimir Kostić, rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević, predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora, studenti i profesori...

Dan Univerziteta se obeležava 13.septembra u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808.godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je započeto visoko obrazovanje u Srbiji.

Svečanost je počela univerzitetskom himnom "Gaudeamus igitur" u izvođenju AKUD "Španac" nakon čega se prisutnima obratio rektor Vladimir Bumbaširević koji je današnji datum označio kao "značajan dan ne samo za Beogradski univerzitet, već za celokupno društvo".

"Univerzitet u Beogradu realizuje 355 programa za blizu 100.000 studenata. U prošloj godini svojim rezultatima obradovali su nas studenti Medicinskog, Pravnog, Arhitektonskog fakulteta, a podelili smo 30 stipendija i 20 nagrada što je oko 12, 5 miliona dinara", naveo je Bumbaširević.

On je napomenuo da Univerzitet ulaže velike napore u vraćanju svoje imovine, odnosno u ostvarivanju prava nad svojim zadužbinama.

"Postoji opasnost da zbog nejasnih zakonskih rešenja Univerzitet izgubi pravo i na zadužbine koje još uvek koristi, ali se nadamo da će biti sluha i da će biti ispoštovane želje naših zadužbinara", ukazao je Bumbaširević.

Rektor se osvrnuo i na poziciju Beogradskog univerziteta na najznačajnijim svetskim rang listama.

"Na Šangajskoj listi napredujemo iz godine u godinu, trenutno smo u prvih 300 univerziteta u svetu, ali je zanimljiva pozicija koju imamo u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi gde smo posle Moskovskog državnog univerziteta, u drugoj kategoriji sa Karlovim univerzitetom iz Praga", istakao je Bumbaširević.

On je naveo da se BU našao i na rang listi grupe univerziteta sa sedištem u Melburnu koji ocenjuju nacionalne obrazovne programe.

"Srbija je na 39.mestu na toj listi, ali kad se kao kriterijum doda i bruto društveni proizvod, onda smo na prvom mestu", naglasio je rektor.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović čestitao je Univerzitetu u Beogradu veliki jubilej apelujući da "glas naučne i akademske zajednice treba da se čuje jasnije i glasnije".

"Moramo da se trudimo da Univerzitet kakav smo nasledili od predaka i ostavimo našim naslednicima. Naše ministarstvo se trudi da prati i podržava uspehe BU čiji je značaj za državu nemerljiv i ogroman i zato moramo sačuvati sve pozicije koje smo stekli i podići ih na viši nivo", rekao je Popović.

Na današnjoj svečanosti tradicionalno su uručena i počasna zvanja "profesor emeritus" profesorima koji su se istakli svojim naučnim i pedagoškim radom i stekli međunarodnu reputaciju.

Ovogodišnji dobitnici su prof.dr Zorana Jelić Ivanović sa Farmaceutskog fakulteta, prof.dr Ljiljana Kolar Anić sa Fakulteta za fizičku hemiju i prof.dr Milosav Ognjanović sa Mašinskog fakulteta.

Dodeljene su i povelje najboljim studentima BU za školsku 2015/16.godinu, kao i studentima sa najboljim naučno-istraživačkim i stručnim radovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.