Obeležen Dan Opštine Kula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Opštine Kula

Povodom Dana Opštine Kula održana je Svečana akademija u prepunoj sali Kulturnog centra. Nakon uvodnog dela usledio je prigodan program u kome su nastupili najbolji recitatori, a potom je Škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Kule - kamerni sastav, koji čine nastavnici izvela kompozicije Isidora Bajić: "Uspavanka sinu Vladimiru" i "Srpkinja", a hor devojaka KUD "Durmitor" izveo je pesmu posvećenu Kuli autora Vojislava Vulanovića.

U programu su nastupila i kulturno-umetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << društva KUD "Durmitor" KUD "Ivan Senjuk", MKC "Nepker" Dom kulture Sivac, Dom kulture Ruski Krstur, KUD Srbija, kao i zdravičar Boško Miljanić i društvo guslara "Marko Miljanov", koja značajno doprinose multikulturalnosti ove sredine.

Povodom Dana opštine Kula održana je i sednica Skupštine opštine Kula, kojoj su kao gosti prisustvovati predstavnici republičke i pokrajinske vlasti, zapadno-bačkog okruga, susednih opština, kao i gosti iz Bara i Kaloče.

Prisutnima su se svečanim govorima obratili predsednik lokalnog parlamenta, Velibor Milojičić, i predsednik opštine Kula, Perica Videkanjić, a prikazana je i video prezentacija o opštini Kula sa retrospektivom aktivnosti lokalne samouprave u proteklih godinu dana.

Skupština opštine Kula je pre dve godine donela Odluku da svečano obeležava 16. novembar kao Dan oslobođenja Kule od austrougarske vojske 1918. godine.

Naime, posle četiri godine ratovanja, pobednička Srpska vojska oslobodila je i ove naše krajeve, a srpski dobrovoljac iz Kule, Đura Bogojevac, na čelu svog voda, a u sastavu čete poručnika Radovana Matejića, došao je u svoj rodni grad kao oslobodilac 16. novembra 1918. Taj datum uzet je kao Dan opštine Kula.

Dve nedelje kasnije u Novom Sadu, 25. novembra 1918. na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, izglasano je prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji kao vekovna težnja vojvođanskih Srba da žive u slobodi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.