Obeležen 265. rođendan Novog Sada

Izvor: RTS, 01.Feb.2013, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen 265. rođendan Novog Sada

Dan Grada Novog Sada obeležen je svečanom akademijom u Srpskom narodnom požorištu. Gradonačelnik Miloš Vučević na svečanosti uručio Februarsku nagradu prof. dr Đorđu Petroviću. Novi Sad obeležava ovaj dan u znak sećanja na 1. februar 1748. kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Svečana akademija povodom obeležavanja 1. februara - Dana Grada Novog Sada održana je u Srpskom narodnom požorištu u okviru koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručio Februarsku nagradu ovogodišnjem laureatu prof. dr Đorđu Petroviću.

"U poslednja tri veka, Novi Sad je bio svedok, a ponekad i učesnik svih važnijih istorijskih dešavanja na ovim prostorima. Međutim, najveće bogatstvo ovog grada uvek su bili njegovi građani", rekao je gradonačelnik Vučević.

On je istakao da je teško i nezahvalano nabrajati sve pojedince koji su svojim radom povećali kvalitet života u Novom Sadu i doprineli da odiše mladošću, svežinom i vitalnošću.

Uručujući Februarsku nagradu prof. Petroviću, gradonačelnik mu je zahvalio na trudu i doprinosu da Novi Sad bude još bolje mesto za život.

Zahvalivši se na važnom priznanju, Petrović je rekao da je siguran da u Novom Sadu ima dosta ljudi čija su dela bila dostojna tako vrednog priznanja i da zbog toga priznanje sobom nosi i veliku odgovornost.

"Kada čovek dobije ovakvo priznanje, počne se preispitivati da li je zaista zaslužio da baš njemu ono bude dodeljeno i da li je spreman da nosi odgovornost koju priznanje donosi", rekao je Petrović, istakavši da će novčani deo nagrade pokloniti zajednici "Zemlja živih" za resocijalizaciju lečenih zavisnika.

Proslavi 1. februara prisustvovale su delegacije Noriča, Budve, Temišvara, Nižnjeg Novgoroda, Banja Luke, Pečuja, Kranja, Foče, Tivta, Lublina i Ohrida, a među mnogobrojnim gostima Novog Sada bili su i predsednik opštine Štrpce, kao i veliki broj gradonačelnika i predstavnika drugih gradova i opština u Srbiji.

U umetničkom delu programa nastupili su Kulturno-umetničko društvo "Svetozar Marković" iz Novog Sada, multiinstrumentalista Slobodan Trkulja i bend "Garavi sokak".

Novi Sad obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.