Obeležavanje stradanja Srba iz okoline Srebrenice

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje stradanja Srba iz okoline Srebrenice

Parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas je obeleženo 17 godina od stradanja Srba u ovom selu. Nakon toga, usledila je prva promocija monografije "Stradanje srpske Srebrenice", autora Ljubiše Simića.

Monografija, uz nekoliko uvodnih tekstova o srpskom stradanju oko Srebrenice, prevedenih na četiri jezika, sadrži oko 240 fotografija zapaljenih i porušenih kuća u srpskim selima.

"Evropski donatori znatno manje ulažu u obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpskih kuća, jer ukoliko bi to činili, potvrdili bi činjenicu da su i Srbi na ovom prostoru stradali, a ako hoćete da okrivite jednu, u ovom slučaju srpsku stranu, onda ne možete obnavljati njihovu imovinu", izjavio je Simić.

On je dodao da je cilj ove monografije da u svet ode istina o stradanju Srba i uništavanju njihove imovine i da ona bude pravni dokument za Tužilaštvo BiH, na osnovu kojeg će se tražiti procesuiranje počinilaca tih zločina.

Američki advokat srpskog porekla Stefan Karganović, koji je predsjednik Udruženja "Istorijski projekat Srebrenica" u Hagu, rekao je na promociji da ova monografija predstavlja veliki doprinos u sagledavanju kompletne istine o dešavanjima i stradanjima u i oko Srebrenice.

Parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas je obeleženo 17 godina od stradanja Srba u ovom selu.

Parastos je služen za svih 158 poginulih Srba iz mesne zajednice Kravica u proteklom ratu, od kojih je 49 ubijeno na Božić 1993. godine kada su jake muslimanske jedinice iz Srebrenice upale u ovo selo i njegove zaseoke i počinile masakr nad meštanima

"Nećemo odustati od sagledavanja istine o stradanju Srba u BiH, a posebno o velikom srpskom stradanju i zločinima nad Srbima koje su počinile muslimanske snage iz Srebrenice", poručio je Karganović i dodao da je to dug i težak proces.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal je ustanova problematičnog legitimiteta, koja radi po instrukcijama jedne svetske sile i prije ili kasnije njegove sramne presude biće ništavne, kao i nekadašnje presude iz vremena staljinizma, koje je svet odbacio kao nebulozne, a koje su, nažalost, koštale života hiljade ljudi.

"Haški presude su pravno neutemeljene i kao takve svet će ih u budućnosti odbaciti", konstatovao je Karganović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.