Obeležavanje Dana Biblioteke Beograda u utorak

Izvor: Blic, 09.Jan.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje Dana Biblioteke Beograda u utorak

Biblioteka Beograda svečano će obležiti 80. godišnjicu rada u utorak, 11. januara, uručivanjem nagrada "Marija Ilić-Agapova" najboljem bibliotekaru Beograda i "Gligorije Vozarović" u tri kategorije - najboljem izdavaču, knjižaru i knjigovescu za rezultate postignute u prošloj godini.

Biblioteka Beograda, najveća pozajmna biblioteka u Srbiji, osnovana je 1931. ali svoje istorijske početke ima već u 19 veku.

Biblioteka je preseljena u adaptiranu zgradu u Knez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mihailovoj 1986. gde se i danas nalazi. U njenom sastavu nalazi se 13 opštinskih biblioteka sa područja Beograda, sa 78 objekata, ukupne površine od oko 13.000 metara kvadratnih.

Bibliotečki fond ima blizu 1.800.000 jedinica koji koristi preko 100.000 članova.

Po ugledu na savremene evropske biblioteke, prva upravnica Marija Ilić Agapova sredila je knjige prema principima decimalne klasifikacije, organizovala prve stručne bibliotekarske kurseve, a iste godine otvorena je i prva javna dečja biblioteka u Jugoslaviji.

Devedesetih godina 20. veka osetno je opao broj upisanih članova i nabavljenih naslova, ali je broj pročitanih knjiga ostao gotovo isti. U ovom periodu Biblioteka, zajedno sa mrežom opštinskih biblioteka, ima najrazvijeniji kulturno-obrazovni rad u bibliotekarstvu Srbije.

Od 1991. počinje objavljivanje lista "Novine beogradskog čitaliašta" a 2001. je na 70. rođendan ustanovljena nagrada "Marija Ilić Agapova".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan Biblioteke Beograda

Izvor: Studio B, 09.Jan.2011

Biblioteka Beograda svečano obležava 80. godišnjicu rada - 11. januara, uručivanjem nagrada "Marija Ilić-Agapova" najboljem bibliotekaru Beograda i "Gligorije Vozarović" u tri kategorije - najboljem izdavaču, knjižaru i knjigovescu.

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.