Obeležava se Dan RS: Svečanost, Brnabićevoj orden, defile

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležava se Dan RS: Svečanost, Brnabićevoj orden, defile

U Banjaluci i drugim gradovima RS se obeležava Dan Republike, nastale odlukom Skupštine srpskog naroda BiH, 9. januara 1992. godine.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održana danas.

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić je u Banjaluci uručen Orden Republike Srpske na lenti, a tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona je poručila da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Na svečanosti u Palati Republike, gde su povodom Dana RS, 9. januara, uručena odlikovanja i drugim zaslužnim pojedincima i institucijama, ona je rekla da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, već da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od "diplomatskog" i administrativnog.

"Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske", poručila je Ana Brnabić.

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost, da se ne bi ponovila, okrene budućnosti - saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabićeva.

"Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti", zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Svečani defile povodom obeležavanja Dana Republike Srpske prošao je ulicama Banjaluke, a predsednika Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručila je da je sigurna da je srpsku očuvala ljubav njenh građana, te da će je ta ljubav čuvati i dalje.

"Naša obaveza je da budemo jedinstveni i da budemo okupljeni oko interesa Republike", rekla je predsednica Cvijanović na svecanom defileu.

On je zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku.

"Svaki put kada smo bili jedinstveni, bili smo jaki, niko nam ništa nije mogao. Cenimo slobodu u kojoj živimo, jer znamo da ona nema cenu. Živela Republika Srpska", porucila je predsednica.

Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Svečanom defileu prisustvuje veliki broj građana, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske, odnosno Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, predstavnici Srpske u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Defileu prisustvuju i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić, pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, te zvanice iz javnog i društenog života.

Nakon defilea u 14 sati biće održana Svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a od 16 časova predviđen je svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na ulicama u centru grada građani se još uvek okupljaju. Prisutan je veliki broj policajaca, a onima koji pristužu se dele zastave Srbije i RS-a.

U svečanom defileu, kako je najavljeno, učestvuje više od 500 pripadnmika MUP-a RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora, prenose Nezavisne novine.

Brojni vernici dočekali su jutros patrijarha srpskog Irineja ispred sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde služi arhijerejsku liturgiju povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom arhiđakonu i prvomučeniku Stefanu.

Tokom dočeka kojem su, osim brojnih vernika, prisustvovali i zvaničnici Srpske, sveštenstvo hrama Hrista Spasitelja pozdravilo je srpskog patrijarha i zatražilo da verujući narod ovog kraja duhovno podrži, savetuje i okrepi i da im da snage da istraje na putu Gospodnjem.

Oni su istakli da je današnja poseta patrijarha Irineja, pogotovo u dane kada se slavi Božić, velika radost za sve u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Osim patrijarha Irineja, u Hram su stigli mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije i zvorničko-tuzlanski Fotije.

Dočeku patrijarha prisustvovali su i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Za sve zaposlene u Republici Srpskoj i Srbe u Federaciji BiH, odnosno državnim institucijama BiH danas je neradan dan i tretira se kao državni praznik, iako taj dan u većem entitetu BiH smatraju neustavnim.

Ustavni sud BiH, naime, utvrdio je sredinom novembra 2015. godine da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku ĹĄest meseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je prethodno usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

Skupština je, na inicijativu tadašnje vladajuće koalicije okupljene oko SNSD tadašnjeg predsednika Milorada Dodika, raspisala referendum o 9. januaru, koji je održan 25. septembra 2016, prvom nakon Dejtona.

Na tom referendumu narod je odlučno i jedinstveno u miru odbranio obeležavanje 9. januara, kao Dana Republike. Građani Srpske jasno su rekli da podržavaju da RS i dalje praznuje ovaj dan i da će 9. januar slaviti zauvek.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.