Obe ponude odbijene

Izvor: Politika, 08.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obe ponude odbijene

Komisija ocenila da ono što su ponudili mogući zakupci ne odgovara uslovima oglasa

ZLATIBOR – U trenutku kad se očekivao ishod o izboru budućeg zakupca Ski-centra Tornik na Zlatiboru do te odluke ipak nije došlo. Obnova najpoznatijeg zlatiborskog skijališta, srušenog u bombardovanju 1999. godine, sačekaće neke bolje dane i drukčije ponude.

To je, ukratko, epilog svega što se poslednjih meseci događalo u vezi sa ovim ski-centrom. Prostorom od posebnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << značaja za turizam na ovoj planini, skijalištem oko čije se obnove minulih godina mnogo govorilo i za koji su znatiželju pokazivali i pojedini poznati investitori, poput, recimo, Bojana Križaja. No, želje i priče su bile jedno, a realnost drugo. Zato je opština Čajetina, da reši sudbinu Tornika, u avgustu ove godine javno ponudila svima da se o zainteresovanosti izjasne.

Na javni oglas o davanju u zakup zemljišta radi izgradnje ovog zimskog centra sa pratećim sadržajima u podnožju najvišeg zlatiborskog vrha – sa početnim iznosom zakupnine od 16.000 evra godišnje, na period zakupa od 99 godina – javila su se dva ponuđača. Zainteresovanost su pokazali užički "Putevi", građevinska firma veoma zaposlena u poslednje vreme na domaćim i stranim gradilištima (rade poslove vredne stotinama miliona evra u Rusiji, a vlasnici su i zlatiborskog hotela "Palisad") a Ski-centar Tornik je privukao i kod nas nedovoljno poznatu italijansku kompaniju "World investment snow korporation" koja ima predstavništvo u Beogradu. Čajetinci su se potrudili da sve bude na nivou, pa je komisiji pred koju su stigle te ponude predsedavao Rade Obradović, potpredsednik Narodne skupštine Srbije.

Sudeći po onome što su predstavili, oba ponuđača nisu žalila para ni truda da uđu u ovaj poduhvat. Za centar na Torniku "Putevi" su ponudili godišnju zakupninu od 17.000 evra, a u okviru priloženog programa razvoja tog skijališta planirali su investiciona ulaganja od ukupno 10.778.000 evra, u tri faze, sa planom da završe izgradnju modernog centra do zimske sezone 2010/2011. godine. Iz onoga što je predstavljeno komisiji vidi se da bi već u prvoj fazi "Putevi" u naredne dve godine uložili oko pet miliona evra, pa uredili staze za rekreativno i takmičarsko skijanje, stavili ski-lift sa sidrom kapaciteta 600 skijaša na sat, uradili četvorosednu žičaru kapaciteta 2.400 skijaša na sat, napravili višenamenski turistički objekat za oko 100 posetilaca, koristili savremenu tehnologiju koja obezbeđuje skijanje u periodu od 100 dana bez obzira na visinu snežnog pokrivača...

Firma "World investment" je ponudila cenu zakupa zemljišta od 16.000 evra godišnje, kao i investicioni plan od 36.212.970 evra, takođe u tri faze, sa rokom završetka do kraja 2011. godine. Detaljnije, ta kompanija je u prvoj fazi planirala da uloži oko 15 miliona evra u modernu žičaru, zabavni park, tabače snega, hotel sa četiri zvezdice ..., a u sledećim fazama hotel sa pet zvezdica, žičare, nove staze...

Komisija je posle takvih razvojnih programa odlučila da oba ponuđača najpre prirede javne prezentacije, da bi se, pre donošenja odluke, praktično videlo kakve su im namere. Pošto je i to urađeno, prekjuče su se članovi komisije sastali, pa jednoglasno usvojili zaključak – da, ipak, ni jednu od ovih ponuda ne prihvate. To su ovako obrazložili:

Prvo, ponuda firme "World investment" nije prihvatljiva, jer svojim programom ne zadovoljava uslove oglasa. Za ostvarenje razvojnog programa na Torniku koji su oni dostavili potrebna je mnogo veća površina zemljišta od raspoloživih i oglasom predviđenih 17 hektara. Program te strane kompanije predviđa gotovo dvostruko više potrebnog placa, a korisnik zemljišta uz ski-centar nije opština Čajetina.

Drugo, komisija smatra da užički "Putevi" nisu ponudili odgovarajuću opremu za budući ski-centar, ni po karakteristikama, ni po kvalitetu (već korišćenu i nedovoljno modernu). Nekih drugih eventualnih zamerki ovoj ponudi nema u obrazloženju koje nam je predočeno.

Na kraju, komisija ističe da je pozitivno ocenila trud oba ponuđača, s tim što je preovladao stav da ono što su ponudili ipak ne odgovara sasvim uslovima oglasa. Dodaju se i očekivanja komisije da će se "ovi ponuđači pojaviti u narednim aktivnostima oko sudbine Ski-centra Tornik"...

B. Pejović

[objavljeno: 08.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.