Obavežite se na normalizaciju

Izvor: B92, 19.Mar.2013, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Obavežite se na normalizaciju"

Beograd -- Nemačka delegacija poručila da bi Beograd i Priština pre početka pregovora o pristupanju trebalo da se pisano ili pred kamerama obavežu na normalizaciju odnosa.

Parlamentarci CDU/CSU tvrde da je nezaobilazni preduslov za datum pokazivanje vidljive volje da se potpiše sporazum o dobrosusedskim odnosima.

A "vidljiva volja" mogla bi da se pokaže tako što bi se predsednici ili premijeri ili pisano, ili usmeno pred kamerama, obavezali da za vreme pregovora sa EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "na pravno obavezujući način regulišu normalizaciju".

Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa Srbije i Kosova je ključna, sedma tačka očekivanja nemačkih gostiju, a kako se u njoj navodi, očekuje se perspektiva u kojoj su Srbija i Kosovo punopravne članice EU, koje mogu da nesmetano i zajedno ispunjavaju svoje obaveze i prava, a ta perspektiva "mora između Srbije i Kosova biti dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju".

To znači da se ugovorni sporazum u nekom obliku mora potpisati, ali tek tokom pregovora Srbije i EU.

Gosti iz Nemačke, predstavnici vladajuće koalicije koje u poseti Beogradu predvodi Andreas Šokenhof, potvrdili su da nova Vlada pod vođstvom Ivice Dačića i Aleksandra Vučića preduzima velike napore u rešavanju teških pitanja i da je već ostvaren znatan napredak, kao i da se u odnosu na pre pola godine "mnogo toga promenilo na bolje".

Ističe se da su ohrabrujući signali susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, kao i "poslednje mišljenje premijera Dačića" objavljeno u NIN-u (Dačić je tada naveo da se "deset godina lagalo da je Kosovo naše").

Za te događaje navodi se i da su "istorijski".

"I prilikom današnjih razgovora stekli smo utisak da možemo da se oslonimo na ono što najavljuje Vlada Srbije. U prošlosti nije uvek bilo tako", piše u uvodnom delu materijala koji je podeljen novinarima.

Povodom sedam ranije objavljenih zahteva, nemačka delegacija, ukratko, navodi sledeće u svom dokumentu:

O reformi pravosuđa - Postoji jasna volja da se sprovede sveobuhvatna reforma, izrađena je strategija, neophodno je uložiti dalje napore u ovoj oblasti, Otkrivanje i gonjenje počinilaca paljenja Ambasade Nemačke - Uhapšeno jedan ili dvoje napadača, nije otkriveno ko stoji iza napada, nije podignuta optužnica. Stoga, više od pet godina kasnije, značajni uslovi nisu ispunjeni. Pomirenje u regionu (da ne bude novih interpretacija istorije, npr. u vezi sa genocidom u Srebrenici) - Od kada je došlo do promene vlasti, radi se na ostvarenju kontakata sa susedima i nastavljeno je ulaganje napora u negovanje doborsusedskih odnosa. Posebno se naglašava susret Nikolića i Jahjage. Potpuno sprovođenje dosadašnjih rezultata u dijalogu BG - PR - Dijalog pod vođstvom Eštonove doneo je znatan napredak, ali nije doveo i do potpunog sprovođenja dogovorenog o "integrisanom upravljanju granicama na severu Kosova zbog blokada"... Čeka se sporazum o tablicama, a pozitivan je dogovor o oficirima za vezu. Neophodno sprovesti dalje korake. Paralelne institucije - o toj temi se i dalje pregovara Uticaj Beograda na Srbe na severu radi saradnje sa Euleksom i KFOR-om i "promene svesti" - Euleks više puta blokiran, zabrinjavajući slučajevi eksplozija u Mitrovici (oko 20). Potrebni dalji napori Beograda kako bi Srbi prihvatili Euleks, kako bi se obezbedila sloboda kretanja. Jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom s perspektivom da Srbija i Kosovo budu punopravne članice u smislu da mogu da nezavisno i zajedno ispunjavaju prava i obaveze. Ta perspektiva mora između Srbije i Kosova da bude dogovorena kao ugovorni sporazum (na primer u obliku Sporazuma o dobrosusedskim odnosima) i mora da zaživi pre završetka pregovora o pridruživanju - Redovni sastanci predstavljaju značajne korake, ali nije viđena nijedna jasna izjava nekog političara u kojoj bi bila izražena jasna volja za regulisanjem odnosa. Predlaže se gorenavedeno pokazivanje "vidljive volje" i navodi se da je u pitanju nezaobilazni preduslov te frakcije za odobravanje datuma Srbiji. Nemačka delegacija je navela i da centralnu ulogu u oceni napora dijaloga igra i ponašanje Prištine.

"Stoga vršimo uticaj i na Prištinu i imamo određena očekivanja i od Prištine. To smo pokazali u ovoj poseti i tražili smo od naših kosovskih sagovornika da pokažu spremnost na kompromis", navodi delegacija CDU/CSU.

Zaključuje se: "To znači da ne možemo zameriti Srbiji ako ona bude spremna na kompromis, a Kosovo ne bude".

Frakcija CDU /CSU ističe i da nije dovoljno samo doneti odluke o reformama, već je potrebno i sprovesti ih.

Evropski komesar Štefan File poručio je juče prilikom posete Beogradu srpskim zvaničnicima da dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU zavisi od reformi i dijaloga s Prištinom.

Vladimir Todorić je u Kažiprstu B92 rekao i da je poseta komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu važna, ali ne toliko koliko poseta nemačke parlamentarne delegacije.

"Imali smo serijal važnih poseta, imali smo Ketrin Ešton isto u Beogradu i Prištini pre neki dan, tema je finiš pregovora, a potpuno je nejasno da li ljudi imaju razloga za pesimizam ili optimizam. Naša strana emituje otpimizam, ali SAD podržavaju Prištinu, a opasno je igrati se sa takvim izjavama, ako EU misli da smo blizu dogovora, a ne dođe do njega onda će se teret tih očekivanja na nekog svaliti", kaže direktor Centra za nove politike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ostaje sedam uslova iz 2012. za početak pregovora

Izvor: Beta, 19.Mar.2013

BEOGRAD, 19. marta 2013. (Beta) - Preduslov za početak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji biće "jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa sa Kosovom", rekao je u utorak u.

Nastavak na Beta...

"Suština važnija od tehnikalija"

Izvor: B92, 19.Mar.2013

Beograd -- Zahtev da se Beograd i Priština obavežu pred kamerama na normalizaciju odnosa je samo tehnička stvar. Suština je primenjivo rešenje, kaže Grubješićeva...Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić je, gostujući u vestima TV B92, istakla da svaki korak koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.