Izvor: Danas, 08.Sep.2014, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamina poseta Kini prekretnica u odnosima

Peking - Poseta američkog predsednika Baraka Obame Kini u novembru predstavljaće „prekretnicu“ u odnosima SAD-Kina, ocenila je juče u Pekingu američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Obama će se sastati u četiri oka s kineskim kolegom Sijem Đinpingom tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u novembru u Pekingu. „On (Obama) smatra da ta poseta predstavlja važnu prekretnicu u razvoju naših odnosa“, rekla je Suzan Rajs uoči sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << s visokim predstavnikom kineske diplomatije, državnim sekretarom Jangom Điećijem i kineskim ambasadorom u SAD Suijom Tjankaijom.

Rajsovu će tokom posete primiti Si i šef diplomatije Vang Ji. Njena poseta Kini ima za cilj da kineskim zvaničnicima istakne da je Azija jedan od prioriteta američke spoljne politike, uprkos krizama u Iraku, Siriji, Pojasu Gaze i Ukrajini. Analitičari ocenjuju da Obamina administracija želi da joj Azija bude „stožer“ spoljne politike, što Kina doživljava kao pretnju.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

"Izbegavati vojne incidente"

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 09:46

Kina i SAD treba da izbegavaju incidente koji komplikuju odnose među njihovim armijama, rekla je američka savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs...Ona je to izjavila povodom nedavnih "bliskih susreta" ratnih aviona dve zemlja na sastanku s potpredsednikom kineske Centralne vojne komisije Fang...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.