Vreme ističe u međunarodnoj potrazi za nestalom podmornicom Titan

Izvor: VOA, 21.Jun.2023, 20:18

Vreme ističe u međunarodnoj potrazi za nestalom podmornicom Titan

Spasioci su uključili dodatne brodove i avione u pretragu u delu Atlantika gde je nestala turistička podmornica na putu ka olupini Titanika, u nadi da će zvuci koji su drugi dan za redom otkriveni ispod vode pomoći da suzi prostor koji treba da pretraže. Spasioci se trkaju sa vremenom jer će zalihe kiseonika u podmornici nestati u četvrtak ujutru. Kanadska letelica registrovala je u utorak podvodnu buku u području u kojem spasioci tragaju za podmornicom, saopštila je američka Obalska straža, ali su zvaničnici upozorili da ti zvuci možda ne potiču sa podmornice Titan. Zvaničnici Obalske straže saopštili su da dovode više brodova da istraže uže područje, mada tačna lokacija i izvor buke još nisu poznati. "Iskreno, ne znamo o čemu je reč. Pretražujemo u području gde je detektovana buka", rekao je rekao je kapetan Obalske straže Džejmi Frederik. Timovi iz Amerike, Kanade i Francuske pretražili su više od 25.900 kvadratnih kilometara otvorenog mora, što je otprilike veličina Libana ili američke države Masačusets, na dubini od 4 kilometra. "Ovo je misija potrage i spasavanja. Kada ste u toj misiji, uvek postoji nada", rekao je Frederik. Međutim, i oni koji su donekle opimisti ističu da ima veliki broj prepreka: od utvrđivanja tačne lokacije plovila, do toga da se do nje dođe sa spasilačkom opremom i da se izvuče na površinu - pod uslovom da je netaknuta - pre nego što isteknu zalihe kiseonika putnika. Područje u Atlantskom okeanu, gde se traži nestala podmornica, poznato je po magli i olujnim uslovima, zbog čega je veoma teško sprovoditi akciju potrage i spasavanja, rekao je okeanograf Donald Marfi. Prethodno su Si-En-En i magazin Roling stoun, pozivajući se na interne komunikacije američkih vlasti, izvestili da je kanadski avion u intervalima od 30 minuta registrovali zvuke nalik na udaranje u području pretrage. Titan može da ostane pod vodom 96 sati, što ostavlja ljudima u plovilu vremena do četvrtka ujutru, kada će ostati bez kiseonika. Kanadska vojska ispustila je sonare da uhvate neki zvuk koji bi mogao da dođe sa Titana, ali za sada nema rezultata. Obalska staža saopštila je da su u plovilu bili pilot i "četvoro specijalista" - odnosno ljudi koji su platili za ovu avanturu. Oni naizmenično upravljaju podmornicom. Titan ovakve ekspedicije organizuje od 2021. Mesto u podmornici košta 250.000 dolara po osobi. Britanski biznismen Hamiš Harding koji živi u Dubaiju u UAE, jedan je od specijalista misije, saopštila je kompanija. Dvojica članova poznate pakistanske porodice - Šazada Davud i njegov sin Suleman takođe su putici u podmornici. Francuski istraživač, 77-godišnji Pol Anri Nargol i Stokton Raš, osnivač i direktor kompanije OceanGate su navodno preostala dvojica putnika, prenose mediji.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Otkriveno još podvodnih zvukova u potrazi za nestalom podmornicom

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jun.2023

BOSTON - Kanadski brod otkrio je još podvodnih zvukova u području u kojem spasioci tragaju za podmornicom ''Titan'' koja je nestala u sjevernom Atlantiku dok je prevozila pet osoba do olupine ''Titanika'', saopštili su danas zvaničnici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.