Izvor: Blic, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oaza u Oblićevoj

Oaza u Oblićevoj

ČAČAK - Kada je nedavno dvorište u Obilićevoj 156 jednoglasnom odlukom žirija pobedilo na prvom javnom konkursu za najlepšu baštu u Čačku, najviše iznenađena bila je upravo vlasnica Rosa Nedeljković. Ipak, retki su oni koji nisu primetili i bar nekad zastali kada pođu tom ulicom, jer je Rosina bašta tik uz staro gradsko groblje.

Svaki detalj na nepunih sedam ari, od senjaka ispod pitomog bagrema, drvenih klupa, stolova, kućice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za psa Cici, lampiona i fenjera, preko saksija raznih oblika i oslikanih minijatura oblikovala je Rosina ruka. A između svega toga slapovi raznog cveća - viseći bambusi, ledene muškatle svih boja, vrbene, lepi jova, glicenije, zlatna kiša, jasmin, hortenzije, klematis... I, naravno, ruže, ali i stablo magnolije, trešnje, višnje i breza. Obilje boja i mirisa deluju nestvarno, kao iz nekih starih vremena.

- Ovo je moja mala oaza. Cveće i bašta me odmaraju u predahu dok radim. Pravim ukrasne predmete i figure od raznih materijala, slike_arhiva i sitnice koje ljudima ulepšavaju prostor i život. A bašta me prosto inspiriše. Sve što vidite napravila sam sama, bez učenja iz knjiga i novina. Od detinjstva sam okružena mirisima i bojama cveća, tako da ne bih mogla da zamislim da živim bez ovog prostora - priča nam Rosa, dodajući da sadnice uglavnom nabavlja iz Slovenije, ali da ulaganja nisu velika.

- Svake godine naše dvorište i balkon su drugačiji, jer volim da unosim nove detalje. Tako imam utisak da uvek živim na nekim drugim mestima. Potrebno je samo mnogo ljubavi i želje. I to što je kuća pored starog groblja pomalo je moja inspiracija, posmatram život i ono što je posle kao nešto što se jedno na drugo nadovezuje - kaže Rosa.

Na konkurs 'Moja cvetna oaza' prijavilo se 16 vlasnika bašti i balkona. Rosi je kao nagrada dodeljen trimer za travu, a svi ostali učesnici dobili su na poklon sadnice cveća i voća.

V. Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.