OVU TRADICIJU SRBI ČUVAJU OD ZABORAVA: Kada vidite o ćemu je reč bićete PONOSNI na njih! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVU TRADICIJU SRBI ČUVAJU OD ZABORAVA: Kada vidite o ćemu je reč bićete PONOSNI na njih! (FOTO)

Da staru tradiciju svojih pradedova i čukundedova brižljivo čuvaju u Banatskom Velikom Selu nadomak Kikinde, po sedmi put potvrdili su Velikoselci kroz neobičnu i zanimljivu manifestaciju “Krajiški višeboj”.

Baš kao što su nekada njihovi preci u Bosanskoj Krajini snagu i izdržljivost pokazivali i demonstrirali kroz izrazito teške discipline, ovi junaci su poslednjim atomima snage pokazali šta znači volja, upornost, veština i snaga.

Kako ih u narodu zovu “Krajiški >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << vitezovi” i ove godine okupili su se u malom banatskom mestu kako bi se prisetili starih običaja i svoje junaštvo pokazali kroz čak osam teških disciplina - bacanje kamena sa ramena, obaranje ruke, penjanje uz stožinu, skok u vis iz mesta, skok u dalj, trka po brvnu, pretezanje štapa i razvlačanje konopca.

Foto: Telegraf

Snažnim krajiškim vitezovima koji su na bojištu kraj zavičajne kuće pokazali i umnu i fizičku snagu, publika je ostala impresionirana izazovima sa kojima su se susretali ovi učesnici. Kako smo saznali od Borislava Stoisavljevića predsednika UG “Krajiški višeboj” ova manifestacija se već sedmu godinu za redom uspešno održava u Banatu:

- Najpre smo počeli iz zahvalnosti prema našim precima. Ovom manifestacijom smo ponovo oživeli običaje srpskog naroda poreklom iz Krajine. Što se tiče takmičara imamo jak sportski kadar, mogu da se pohvalim da smo imali izuzetno jaku konkurenciju među kojom je bilo i profesionalnih sportista - kaže Stoisavljević.

Foto: Telegraf

Pored vitezova koji se već godinama takmiče na “Krajiškom višeboju” ove godine su svojim prisustvom manifestaciju uveličala i poznata sportska imena -olimpijac Aleksandar Bundalo iz Rume i Miloš Marković-državni prvak u bacanju diska.

- Narodni zborovi, lički i krajiški traže određene sposobnosti koje mnogi sportisti nemaju jer se traži sasvim druga vrsta snage, npr. mnogi bacači kugle ne bi osvojili medalju jer su to discipline iz zaleta a ovde se traži ta “suva” bazična skočnost, kaže Bundalo.

Foto: Telegraf

Aleksandar Krajišnik iz Šapca, poznat je široj javnosti kao pobednik druge sezone ekstremnog rijalitija „Survajver Srbija 2010.godine . On je izrazio veliko zadovoljstvo što se našao na ovoj manifestaciji, kako kaže- za ovakav poduhvat potrebna je volja i istrajnost što Aleksandru ne manjka nakon preživljavanje u Survajveru.

Pored poznatih i manje poznatih sportskih imena, svi takmičari raposređeni u pet ekipa pokazali su izuzetnu izdržljivost,snagu i istrajnost. Pored domaćina učešće na ovom neobičnom takmičenju uzeli su Krajišnici iz Rume, Banatskog Karađorđev, Prigrevice, Šapca i mnogih drugih mesta.

Foto: Telegraf

Borba na improvizovanom bojištu hrabrih i jakih vitezova nakon višečasovnih iscrpljujućih igara završena je pobedom ekipe “Džimi komerc” iz Prigrevice, drugo mesto pripalo je ekipi “Stefan i div” iz Užica dok su domaćini “Krajišnici “ zauzeli treće mesto.

(Dragana Starčević)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.