OVOGA SMO SE PRIBOJAVALI: Novi soj korone stigao u Srbiju! Ovi simptomi su ključni u prepoznavanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023, 13:11

OVOGA SMO SE PRIBOJAVALI: Novi soj korone stigao u Srbiju! Ovi simptomi su ključni u prepoznavanju

Prvi put registrovan u februaru 2023. godine

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je u sredu da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

- Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante korone analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije, iz uzorka biološkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << materijala obezbeđenog 30.08.2023. godine, u okviru rutinskog nadzora nad kovidom - navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ranije je navela da EG.5 podvarijanta ne predstavlja veliku opasnost po javno zdravlje i da nema dokaza da izaziva teže oblike bolesti u poređenju sa drugim sojevima koji cirkulišu u ovom trenutku.

Prema navodima SZO, Eris je prvi put registrovan u februaru 2023. godine i od tada broj zaraženih ovom podvarijantom konstantno je rastao.

Stručnjaci navode da nema dokaza da podvarijanta EG.5 izaziva simptome koji su drugačiji u odnosu na one koji su već poznati. Simptomi kovida uključuju: temperaturu, kašalj koji ne prestaje, promene čula ukusa i mirisa, umor, curenje iz nosa, bol u grlu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eris potvrđen u Srbiji, evo gde je otkriven novi soj korone

Izvor: 24sedam.rs, 06.Sep.2023

Virus je potvrđen analizom genoma virusa SARS-CoV-2 metodom sekvencioniranja nove generacije

Nastavak na 24sedam.rs...

NOVI SOJ KORONE ZVANIČNO NA TERITORIJI JUŽNOBAČKOG OKRUGA: Eris daje sedam simptoma koi su nam već poznati

Izvor: Pančevac-online.com, 06.Sep.2023

Nova varijanta korona virusa stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je potvrdio prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga. Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine je identifikovao prisustvo ove varijante...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.