OVOG PUTA JE PRETERAO: Duterte pred mogućim opozivom zbog priznanja ubistva

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Dec.2016, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVOG PUTA JE PRETERAO: Duterte pred mogućim opozivom zbog priznanja ubistva

Izgleda da priznanje ubistva ipak nosi neke posledice - naročito ako ste predsednik države

Dva filipinska senatora izjavila su kako priznanje Rodriga Dutertea, da je lično ubijao osumnjičene kriminalce dok je bio gradinačelnik Davaoa, može poslužiti kao legitiman osnov za opoziv predsednika.

"Ovo je izdaja poverenja javnosti i promocija teškog zločina, pošto su masovna ubistva svakako u toj kategoriji. Težak zločin je prema ustavu osnov za opoziv", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << senatorka Lejla de Lima, poznata kao žestoka kritičarka Duterteovog režima.Senator Ričard Gordon složio se sa Limom: "Kada kaže tako nešto, on otvara gard, a jedini legalni put je opoziv".

Prema filipinskom zakonu, neophodno je najmanje dve trećine glasova u Senatu kako bi se opozvao predsednik, a opozicija trenutno drži samo 50 od 293 mesta. Ipak, opoziv je ove godine očigledno u trendu, posle skandala sa brazilskom predsednicom Dilmom Ruseg i korejskom Geun-hje Park, pa ne treba isključiti mogućnost da se isto dogodi Duterteu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.