OVO UBISTVO JE POČETAK KRVAVOG PERIODA U SRBIJI! Nakon njegove likvidacije ništa nije bilo isto (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2022, 22:06

OVO UBISTVO JE POČETAK KRVAVOG PERIODA U SRBIJI! Nakon njegove likvidacije ništa nije bilo isto (VIDEO)

Nekadašnji komandant pravavojne formacije Srpske garde, Đorđe Božović Giška, za svoje saborce - heroj, a u srpskom podzemlju jedan od žestokih momaka.

Za njega govore da je bio nekrunisani kralj ulice. Đorđe Božović vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom, kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Zahvaljujući snažnoj konstituciji, preživeo je ranjavanje i dobio nadimak po kome će se pamtiti do današnjih dana - Giška.

Giška je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << puta bio teško ranjavan i iza sebe imao 11 godina robije. O ovom čoveku postoji mnogo priča, ali i ne mnogo fotografija.

Upravo zato je važan snimak koji je nastao na sahrani Giškinog najboljeg prijatelja Branislava Matića Belog. Beli je ubijen 4. avgusta 1991. godine i to ispred svoje kuće na Voždovcu, odmah po povratku iz Topole, gde je bio na osnivačkom skupu opozicije i Srpske garde. Upravo ova likvidacija ostala je upamćena kao prvo "javno smaknuće".

Ovo ubistvo bilo je početak "krvavih devedesetih". Sa više od 30 metaka Matić je izrešetan pred porodicom, na kućnom pragu, i to s leđa. Prvo je iz automobila izašla njegova supruga, komšinica sa dvoje dece i Giškina devojka. Na sreću, niko od njih nije stradao. Beli je primetio napadače i pre nego što su ga oni upucali samo je kratko doviknuo supruzi i ostalima: "Lezite".

Na snimku sa sahrane, Giška se zaklinje da će krvnički osvetiti "brata". Pred svima kroz suze izgovorio strašne reči:

- Brate moj rođeni, mi njima praštamo, ali im praštamo samo dok se ne završi taj konflikt, praštamo im dok je Srbija zvanično u poluratu i dok bude u ratu. A posle toga, brate moj rođeni, sledi osveta, osveta! Braćo, sledi osveta za ovo! Ovo ne može da prođe ovako! Ja od danas puštam bradu. Bradu ću, braćo, obrijati kada Srbija bude prethodno pobedila rat i kada je budem brijao sa krvlju njegovih dželata! Ja sam već preksinoć pomišljao da ubijem 10 dušmana i 10 njegovih dželata. Nisam hteo, jer ubio bih Srbiju - izjavio je tada Božović.

Svakako se u ovom videu čuje kako je Giška "prozvao" čitav tadašnji državni vrh, ali i čelnike podzemlja koje je krivio za likvidaciju Belog. Samo nekoliko meseci kasnije, Božović je stradao ratištu kod Gospića, a do danas nije poverovao u zvaničnu verziju da je poginuo od metka neprijatelja.

Kad se poslednji put našao na brisanom prostoru pogođen je sa tri hica, a umro je na rukama svog sinovca Milovana Mićkovića, takođe borca Srpske dobrovoljačke garde, koji je i sam tada ranjen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.