OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Žene mogu na hodočašće na Svetu Goru! Evo kako da dođu do Atosa (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 17:49

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Žene mogu na hodočašće na Svetu Goru! Evo kako da dođu do Atosa (FOTO)

Postoji legenda na osnovu koje žene ne smeju da dolaze na Svetu Goru

U skladu sa Statutom Svete Gore, boraviti na Atosu iliti Svetoj gori mogu isključivo muškarci. Ženama je ulazak strogo zabranjen, a ta zabrana vezana je za legendu zasnivanu na događaju koji se desio u IV veku na području sadašnjeg manastira Vatoped.

Ipak, žene mogu doći na hodočašće, navodi Athos.Guide.

Danas žene koje žele da osete svetost ovog mesta mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da odu na krstarenje oko Svete Gore. Brodovi plove uz samu obalu Atosa gde se nalazi nekoliko priobalnih manastira, tako da putnici imaju priliku da uživaju u njihovoj lepoti i naprave fotografije za pamćenje.

Za one koji ne mogu da posete Atos, svetogorski monasi donose ikone i mošti svetaca na brodove! Tako da žene bukvalno mogu da se "spoje" sa Svetom gorom u trenutku kada brod pristane, samo što sa njega ne mogu da siđu. Ali o ovoj mogućnosti mnogi zapravo ne znaju!

Inače, prema legendi, Gala Placidija (oko 388 - 27. novembar 450), ćerka vizantijskog cara Teodosija Velikog (vladao je od 379. do 395. godine n.e.) stigla je na Svetu Goru da se divi lepoti hrama koji je sagradio njen otac u čast čudesnog izbavljenja njegovog brata, carevića Arkadija. Ušavši u hram, Placidija je čula glas koji je dolazio sa ikone Presvete Bogorodice, koji joj je naredio da napusti Svetu Goru i da se više ne vraća.

Mogu se naći podaci da su žene pastira sa svojim muževima u periodu od 1081. do 1108. godine često prolazile tim krajem remeteći tako pomenutu zabranu. I onda stižemo do 1345. godine kada je carici Jeleni ipak dozvoljeno da poseti Svetu goru za šta je monahe Hilandara car Dušan darivao. Takvi zapisi mogu naći.

Bila je na Atosu 1404. i supruga poslednjeg vizantijskog cara Jovana VIII Paleologa, a 1905. i ruska princeza Tatjana Romanova, koja se nedugo zatim i zamonašila imenom Tamara, dok je 1929. tamo boravila i grčka misica Aliki Diplarakou, koja je bila proglašena i za najlepšu ženu Evrope.

Bilo je tu još nekih kršenja zabrane, a poslednji je zabaležen 1990. godine kada je na tlo Svete gore kročila grčka novinarka Malvina Karali kamuflirajući se u muškarca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.