OVO SE ČEKALO Orban se oglasio povodom skandala zlostavljanja dece koji je doveo do OSTAVKE predsednice! Predložio HITNE mere

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 20:20

OVO SE ČEKALO Orban se oglasio povodom skandala zlostavljanja dece koji je doveo do OSTAVKE predsednice! Predložio HITNE mere

Postupci bivše šefice države izazvali su proteste širom države

Mađarski sistem zaštite dece mora da se ojača, od ustavnog do ministarskog nivoa, rekao je danas premijer te zemlje Viktor Orban i dodao da ostavka bivše predsednice Katlin Novak i ministarke pravde Judit Vargas predstavlja "ispravan korak".

- Deca ne smeju da se zlostavljaju i za svako nasilje treba da postoji najstoža kazna - istakao je Orban u obraćanju naciji.

Rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da je na vladi da "povrati moralni red i ponudi pravno rešenje za situaciju", prenosi MTI.

On je dodao da bi ostavka predsednice trebalo da bude primer i šansa za Mađarsku da jača izađe iz trenutne situacije.

Katalin Novak pomilovala je čoveka osuđenog za prikrivanje zločina koje je počinio seksualni napasnik u domu za decu, što je dovelo do njene ostavke kao i do ostavke ministarke Vargas.

Iako je bilo dobro poznato da je Novak pomilovala oko 20 osoba uoči posete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine, tek je nedavno otkriveno da je jedan od pomilovanih bio zamenik direktora jednog dečijeg doma osuđenog zbog prikrivanja seksualnog prestpunika koji je u toj ustanovi napastvovao decu.

Orban je predložio 13. amandman na mađarski ustav kojim bi se budućim šefovima država zabranilo da ikada daju pomilovanje onima koji su uhvaćeni u slučajevima seksualnog zlostavljanja dece.

Jedan od njegovih ministara, Gergeli Gulias, najavio je u petak da će novi zakon uključiti reviziju imenovanja osoblja u državnim sirotištima u kojima živi 7.000 dece.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.