OVO PUTINOVO ORUŽJE U STANJU DA GRADOVE IZBRIŠE SA LICA ZEMLJE! Strah sve veći - najnovija odluka Rusije neće se svideti Zapadu

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 16:26

OVO PUTINOVO ORUŽJE U STANJU DA GRADOVE IZBRIŠE SA LICA ZEMLJE! Strah sve veći - najnovija odluka Rusije neće se svideti Zapadu

Rusija ne planira da obavesti Sjedinjene Države o testiranjima sastava.

Rusija neće obavestiti Sjedinjene Države o broju nuklearnih bojevih glava koje stacionira u Belorusiji ni o testiranjima svog nuklearnog torpeda Posejdon, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, a prenosi Interfax.

Moskva i Minsk kažu da je Belorusija već počela da dobija rusko taktičko ili nuklearno oružje kratkog dometa. Ruski predsednik Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Putin ranije je javno obećao da će ga stacionirati u toj zemlji.

Istovremeno i dalje rastu napetosti sa Zapadom zbog ruskog sukoba sa Ukrajinom.

- Duboko sumnjam da će ova tema postati predmet bilo kakve javne rasprave ili ćemo mi bilo šta o tome otkriti - rekao je Rjabkov novinarima u Sočiju.

- Sjedinjene Države već decenijama drže svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji brojnih evropskih zemalja, nikad ne navodeći tačne brojke.

Oružje kratkog dometa ne potpada pod uslove sporazuma New Start, poslednjeg preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja, koji ograničava strateške nuklearne arsenale. Putin je suspendovao učestvovanje Rusije u njemu, premda su se obe strane obavezale da će nastaviti da poštuju ograničenja sadržana u sporazumu.

Ne postoji ni ugovor ili mehanizam provere koji bi pokrivao autonomna torpeda s nuklearnim pogonom, poput Posejdona. Stoga je Rjabkov jasno kazao da Rusija ne planira da obavesti Sjedinjene Države o testiranjima sastava.

I američki i ruski zvaničnici Posejdon opisuju kao novu kategoriju zastrašujućeg oružja za odmazdu, nešto poput 'krsta' između torpeda i podvodnog drona, koji je u stanju da pokrene talas radioaktivnih cunamija i izbrisati s lica Zemlje čitave gradove i obalna područja koja bi decenijama ostala nenaseljiva.

Navodno se najmanje tri podmornice za transport gigantskih torpeda već testiraju u području Arktika, gde Putin osnažuje vojnu prisutnost. Novinska agencija TASS u januaru je izvestila, pozivajući se na neidentifikovani izvor iz sektora odbrane, da je Rusija već proizvela prvih nekoliko Posejdona koje bi trebala da rasporedi na podmornici na nuklearni pogon Belgorod.

U aprilu je ista agencija objavila da Rusija planira da osnuje odeljenje za podmornice posebne namene koji bi do kraja 2024. ili prve polovine 2025. nosio torpeda Posejdon u sklopu Pacifičke flote.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.