OVO NISMO OČEKIVALI Objavljena prognoza za zimu, šokiraće vas kada čujete kakvo će vreme zahvatiti Evropu

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2023, 19:06

OVO NISMO OČEKIVALI Objavljena prognoza za zimu, šokiraće vas kada čujete kakvo će vreme zahvatiti Evropu

El Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023./2024. na severnoj hemisferi.

Severe Weather Europe objavio je prognozu za nadolazeću zimu, navodeći da će snega biti manje od proseka, osim nad delovima Skandinavije i alpskog područja.Snažna prisutnost El Ninja koji će uveliko uticati na nadolazeću zimu.

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni deo SAD-a, dok su Kanada i Evropa uglavnom topliji od normale. El Ninjo se rađa iz toplijih voda >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vetrovi s istočnom komponentom.

Severe Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Ovde je reč o prosečnoj slici za tri meteorološka zimska meseca (decembar – januar– februar). Čak i ako su sasvim tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri meseca zaredom.

U Evropi će, kako prognoziraju, snega biti ispod proseka, osim nad delovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz severnog Atlantika. Iznad Severne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snežnih padavina, a ECMWF predviđa više snežnih padavina nego inače u većem delu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, toplotne anomalije koncentrisane su na velikom delu Evrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad severnih delova srednje Evrope. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od proseka u većem delu zapadnog i središnjeg dela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u severnim i severoistočnim delovima kontinenta.

Kanadski model pokazuje više padavina u većem delu srednje i južne Evrope. Za severnu Evropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem delu Evrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snežnih padavina pokazuje manje snega u Evropi, osim u višim predelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snega, to ne znači da ga neće biti, napominju, piše Večernji.hr.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.